Antiokhos 2 Theos

Faktaboks

Antiokhos 2 Theos
Antiokhos II Theos
cirka 287 - 246 fvt.

Antiokhos 2. Theos (Guden) var konge av Selevkideriket fra 261 til 246 fvt. Han var den yngre sønnen til Antiokhos 1 Soter og prinsesse Stratoniki, datteren til Demetrios Poliorketes. Sitt tilnavn fikk han etter å ha befridd borgerne i Milet fra tyrannen Timarkhos.

Antiokhos 2. regjeringstid utgjør den mørkeste perioden i selevkidernes historie. De fleste kjente opplysningene om ham kommer fra hans forhold til Egypt. Antiokhos 2. inngikk allianse med den makedonske kongen Antigonos 1. og førte den andre syriske krigen (259–255 fvt.) mot Ptolemaios 2. Filadelfos i Egypt for å hevne sin fars tap. Antigonos beseiret den egyptiske flåten til sjøs, mens Antiokhos 2. gjenerobret mange områder i Anatolia, byene Milet og Efesos, samt den fønikiske kysten. Fred ble oppnådd mellom kongerikene da Antiokhos 2. giftet seg med Berenike, datteren til Ptolemaios 2. i 253 fvt.

Hans nye ekteskap medførte skilsmisse med den høyættede Laodike, som han hadde flere barn med, og skapte ustabilitet i riket. Da Antiokhos døde på mystisk vis i 246 fvt. etter å ha gjenforent seg med sin ekskone Laodike i Efesos, brøt det ut en borgerkrig mellom de to dronningene. Laodike lyktes i å myrde både Berenike og hennes sønn, for å rydde veien for sin egen sønn med Antiokhos 2., Selevkos 2., som nå overtok Selevkiderikets trone.

Antiokhos 2.s styre begrenset Selevkideriket til de vestlige regionene, og bidro sannsynligvis til den økende uavhengigheten til regionene i øst. Flere provinser som Baktria under Diodotos og Parthia under Androgoras ble etter hvert selvstendige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg