Ansgar, sannsynligvis sakser av fødsel, erkebiskop, «Nordens apostel». Vokste opp i benediktinerklosteret Corbie i Picardie, hvor han ble munk. Ble 823 skoleforstander og predikant i datterklosteret Ny-Corvey i Westfalen, som var opprettet for saksermisjonens skyld. Da den danske konge Harald Klak var blitt døpt 826, ble Ansgar hans husprest og misjonær i Danmark. Etter kort tid ble han imidlertid fordrevet og av den frankiske keiser Ludvig den fromme sendt på en misjonsreise til Sverige.

831 ble erkebispedømmet Hamburg opprettet for keiserrikets land nord for Elben og med misjonsoppgave blant dansker, svensker og vendere, og Ansgar ble den første erkebiskop. 845 plyndret danskene Hamburg, og Ansgar måtte flytte til Bremen som biskop. 849 ble bispesetene Hamburg og Bremen slått sammen til en erkebispestol for Ansgar. I Bremen utfoldet Ansgar en stor virksomhet; han forstod også å komme i vennskapelig forhold til de danske konger Hårik 1 og 2, og fikk bygd misjonskirker i Hedeby og Ribe. 853–854 var han på ny i Sverige og fikk gjenoppbygd kirken i Birka (Björkö).

Misjonsresultatene var neppe store, men Ansgar var en edel og from mann og var banebryteren for misjonen i Norden. Hans liv er skildret på latin av hans disippel Rimbert (oversatt til dansk og svensk).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.