Anouar Benmalek er en algerisk franskspråklig forfatter. Han er utdannet matematiker og underviser i statistikk ved en farmasøytisk høyskole i Paris.

I romanene sine har Benmalek blant annet skildret franskmennenes grusomheter under den algeriske frihetskampen på 1950- og 1960-tallet og volden under borgerkrigen i landet ved det siste århundreskiftet. Men bøkene hans er også fylt av en trassig tro på Algeries fremtid. Han står i opposisjon til politisk og religiøs fundamentalisme og er kritisk til religiøsitet i enhver forstand. Derfor har han flere ganger fått drapstrusler fra religiøse og nasjonalistiske ekstremister.

Benmalek regnes som en meget fin stilist, og romanene hans er blitt sammenliknet med verker av William Faulkner og Albert Camus. Han begynte som lyriker og essayist, men fikk sitt gjennombrudd som romanforfatter med Les amants désunis (1998, norsk oversettelse «Til livet skiller oss ad», 2000). Benmaleks neste suksess var romanen L'enfant du peuple ancien  (2000, norsk oversettelse «Det gamle folkets barn», 2002).  

Blant Benmaleks senere bøker kan nevnes kriminalromanen Le Rapt (2010, «Kidnappingen»). Erindringsboken Tu ne mourras plus demain (2011, «Du skal ikke dø igjen i morgen») er en intens skildring av hans forhold til sin mor. Romanen Fils du Sheol (2015, «Sheols sønn») har fått oppmerksomhet fordi den er en av de første skildringene av jødeutryddelsene under andre verdenskrig som er skrevet av en forfatter fra den arabiske verden. Han er også betydningsfull som novellist og essayist.

Benmalek er flere ganger blitt nevnt som kandidat til Nobelprisen i litteratur.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.