Anonyme og pseudonyme verk er verk som utgis uten oppgitt opphaver. Det er ikke noe krav om at opphaveren skal oppgis, eller hvilken person som skjuler seg bak et pseudonym.

Hvis det ikke er allment kjent hvem opphavsmannen er, kan man ikke vite hvem som eventuelt kan gi samtykke til en utnyttelse som krever dette. Man kan heller ikke vite om opphaveren fortsatt er i live eller eventuelt når vedkommende døde, som gjør at vernetid ikke kan beregnes med utgangspunkt i opphavers dødsår.

Bestemmelser om utnyttelse og vernetid i forbindelse med anonyme og pseudonyme verk fremgår av åndsverkloven.

Utnyttelse

Hvis opphavsmannen ikke er navngitt, kan utgiver eller eventuelt forlegger handle på opphavsmannens vegne inntil denne eventuelt blir navngitt på en ny utgave, eller det gis melding om identiteten til Kulturdepartementet. Dette fremgår av åndsverkloven § 9.

Vernetid

Vernetiden for verk med ukjent opphavsmann regnes fra utløpet av året verket først ble offentliggjort, eventuelt fra da det ble skapt dersom verket ikke er offentliggjort, og varer i 70 år. Blir opphavsmannen navngitt innen vernetiden er utløpt etter disse regler, vil de vanlige regler om vernetid gjelde. Dette fremgår av åndsverkloven § 12.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg