Annedrakt

Annedrakt
/Stavanger Aftenblad.

Artikkelstart

Annedrakta er skapt av Anne Torunn Wilhelmsen i Stavanger, og den første ble lagd i 1994. Utgangspunktet var å lage ei drakt til dattera Hege, men etter hvert ble etterspørselen så stor at den ble satt i produksjon. Bunaden, som er en fri komposisjon uten rot i lokal draktskikk, har broderier fra flora og fauna.

Draktdeler

Liv

Livet er djupt ringet foran og sitter tett etter kroppen. Det går til kroppens livlinje og ender ned i stakken. Liv og stakk lages i samme farge og materiale, mørkeblått ullstoff. Øverst på framstykkene er det brodert naturalistiske blomstermotiver.

Stakk

Stakken er foldelagt til ei linning i livet, og lages i det samme mørkeblå ullstoffet som livet.

Belte

Beltet er i samme stoff som liv og stakk, og har blomstermotiver midt foran.

Skjorte

Først ble det brukt ei hvit bomullsskjorte med blondebesetning på krage og mansjetter til bunaden. Etter hvert kom det også ei skjorte i hvit lin, med flerfarget broderi av ulike blomstermotiver på kragen og mansjettene.

Forkle

Forkleet er i samme stoff som liv og stakk, og fôret med rød kunstsilke. Langs nederkanten har det broderi med motiv av markblomster.

Lomme

I beltet henger ei løslomme i samme stoff som stakk og liv, med et utvalg blomstermotiver brodert foran. Veskelåsen er i sølvfarget metall eller sølv.

Ytterplagg

Det er lagd to ulike ytterplagg. Det ene er en kep, og det andre er ei jakke i bolerofasong. Kepen har blomsterbroderi på halslinninga, mens jakka har andemotiv brodert på ryggen og en blomst foran.

Metall

Det er utarbeidet eget sølv til bunaden, av Kirsti Kluge. Dette består av tre ulike nåler med andemotiv, samt mansjettknapper. Lommelåsen kan være i sølv eller annet sølvfarget metall. I tillegg er det utarbeidet kephekter, øredobber og ring med andemotiv. Dette er også i sølv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg