Anne Sofie von Otter

Faktaboks

Anne Sofie von Otter
Født
9. mai 1955, Stockholm
Anne Sofie von Otter er en av vår tids mest ettertraktede mezzosopraner både på operascenen og konsertpodiet.
Anne Sofie von Otter
Av .

Artikkelstart

Anne Sofie von Otter er en svensk sanger (mezzosopran) med en betydelig internasjonal opera- og konsertkarriere. Hun har vunnet en rekke internasjonale priser for sine plateinnspillinger, både innen klassisk og pop.

Utdannelse og operakarriere

Anne Sofie von Otter fikk som diplomatbarn vokse opp i byer som Bonn, London og Stockholm. Hun studerte ved Guildhall School of Music i London og hadde sin operadebut som Alcina i Haydns Orlando paladina ved operaen i Basel i 1983. Hun debuterte ved Royal Opera House i London i 1985 og på La Scala i Milano to år senere. Hennes New York-debut, som Cherubino i Figaros bryllup (Mozart) fant sted på Metropolitan i 1988.

Von Otter anses i dag som en av verdens ledende operasangere. Hennes tolkning av Octavian i Rosenkavaleren (R.Strauss) er legendarisk gjennom oppsetninger på Royal Opera House, Bayerische Staatsopera, Opéra national de Paris, Metropolitan og Wiener Staatsoper, med dirigenter som James Levine og Carlos Kleiber. Hun har et vidt repertoar fra barokkopera til samtid, og spilte blant annet rollen som Leonore i Thomas Adés The Exterminating Angel ved urfremførelsen i Salzburg-festspillene i 2016 og Charlotte Andergast i Höstsonaten, basert på Ingmar Bergmans film, til musikk av Sebastian Fagerlund ved urfremførelsen i Helsingfors i 2017.

Konsert- og platevirksomhet

Hun er også en aktiv konsertsanger der hun, foruten opptredener med sin faste pianist Bengt Forsberg, har sunget med orkestre som Boston Symphony Orchestra og London Philharmonic Orchestra. Hennes rikholdige repertoar er godt dokumentert gjennom hennes innspillinger på Deutsche Grammophon, som har brakt henne priser som International Record Critics’ Award (Årets artist), Grammy Award (Beste vokalinnspilling) og en Diapason d’Or. Hun har mottatt en Edison Award for sin innspilling For the Stars med poplegenden Elvis Costello og har også spilt inn en plate med jazzpianisten Brad Mehldau. I 1993 vakte det oppsikt da hun som første sanger i historien mottok platemagasinet Gramophones pris Record of the Year for sin innspilling av Grieg-sanger.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg