Anne Lofthus var en norsk keramiker og formingslærer. Hun er spesielt kjent for sine dekorer for Stavangerflint.

Lofthus utdannet seg til keramiker ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo i 1954–1958 under blant andre Ingeborg von Hanno og Jens von der Lippe. I perioden 1958–1959 arbeidet hun ved von der Lippe's verksted, og hun hadde et studieopphold i København i 1962.

Lofthus var ansatt som designer ved Stavangerflint som designer i perioden fra 1959 til 1963. Der var hun et sentralt medlem av bedriftens kunstneriske stab under ledelse av Kåre Berven Fjeldsaa.

For Stavangerflint laget hun dekorer til serviser, anledningsartikler, dekorserier og suvenirer. Blant hennes mest kjente servisdekorer er Tiril, Vinge og barneserviset Du som metter liten fugl.

Dekorseriene Stolt Margit og Folklore består av fat og krus hvor Anne Lofthus hentet inspirasjon fra hjemfylkets rike kulturarv. Hun laget også dekorer til en lang rekke suvenirplatter for steder i Norge og i utlandet.

Lofthus var elev ved Statens Sløyd- og tegnelærerskole (SSTL), Notodden i 1963–1964. Hun arbeidet deretter som keramiker og formingslærer innen hun i 1967 ble gift med lærer og gårdbruker Torbjørn Valla og flyttet til Korgen i Hemnes. Der arbeidet hun som formingslærer og hadde mange oppdrag som tegner og keramiker.

Hun tegnet kommunevåpenet for Hemnes – kommune i Nordland. Etter hvert fikk hun privat keramikkverksted på Valla og var aktiv som keramiker fram til 1996.

  • Marit Valla: "Anne Lofthus 1932 – 2003".
  • Gjerde, Jan. "Fra Kvaleberg til cyberspace – glimt fra Stavangerflints historie". ISBN 978-82-303-0998-8

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.