Anne Lise Aas

Faktaboks

Anne Lise Aas
Født
1. april 1925, Oslo
Død
21. august 2020
Interiørarkitekten Anne Lise Aas
.

Artikkelstart

Anne Lise Aas var en norsk interiørarkitekt (MNIL) og designer. I tillegg til sin praksis som interiørarkitekt og skribent engasjerte hun seg sterkt for å fremme norsk husflid, møbelindustri og arkitekturvern.

Utdannelse og virksomhet

I 1945–1946 studerte Aas ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og fra 1946 til 1949 ved Skolen for Boligindretning i København under Finn Juhl.

Aas arbeidet i perioden omkring 1944/1945 for Odd Brochmann med Oslo Byes Vels boligundersøkelse. Omtrent samtidig hadde hun praksis hos Hiorth og Østlyngen.

Etter studiene i København fikk Aas ansettelse hos arkitekten Knut Knutsen. Der arbeidet hun med flere arkitektoppdrag, som Viking hotell i Oslo (1949–1952). Senere arbeidet hun igjen for Odd Brochmann, Karen Brochmann og Dag Rognlien (1953–1955). Sistnevnte ble også hennes ektemann. For arkitekt Frode Rinnan tegnet hun møbler til blant annet samfunnshuset Malm i Nord-Trøndelag.

I perioden 1958 til 1962 var Anne Lise Aas kunstnerisk medarbeider for Den Norske Husflidsforening. Senere utførte hun oppdrag for Norges Husflidslag. Fra 1962 hadde hun egen praksis. Hun var utstillingsarkitekt for en rekke arkitektur-, bolig-, møbel- og brukskunstutstillinger. I sine interiører var Aas spesielt dyktig i fargesetting. Hun behersket hele fagets allsidighet og designet møbler, tekstiler, glass og lamper.

Anne Lise Aas var en typisk representant for de første interiørarkitektene etter andre verdenskrig, og med sitt glødende engasjement for formidling av enkel, sunn og praktisk innredning, livsstil og design med rot i nordiske tradisjoner ble hun et forbilde for mange senere interiørarkitekter.

Offentlige arbeider

Et utvalg av utstillinger Anne Lise Aas var arkitekt for:

  • Svensk hemslöyd, Den norske husflidsforening, 1961
  • Norsk husflid, vandreutstilling, 1962
  • Fremtid for fortiden, fotoutstilling Oslo kommune, 1969
  • Mennesker og møbler, fotoutstilling, Møbelmessen, Sjølyst og Norsk Designcentrum, Oslo, 1973 (sammen med Bjørn Winsnes)
  • Hus i Norge – verd å verne, ambulerende fotoutstilling, 1975
  • Fra stakk til Sirene, Maihaugen, Lillehammer, 1075
  • Jacob-prisen 20 år, 1977

Forfatterskap

Anne Lise Aas var i 1980-årene redaktør av tidsskriftet Corridor, utgitt av Møbelprodusentenes Landsforening. Hun var en engasjert fagskribent og bidro med artikler i tidsskrift som Bonytt, Norsk Husflid, Urd, Byggekunst og Arkitektnytt. I 1975 var hun aktiv i oppstarten av – og var redaktør av – Fortidsminneforeningens tidsskrift Fortidsvern. Hun skrev og redigerte bøkene Bonytt Idébok 1969 og NILs jubileumsbok Rom og møbler gjennom 50 år i 1995.

Priser og utmerkelser

Verv og organisasjonsarbeid

Aas var medlem av styret i flere organisasjoner, blant annet Foreningen Brukskunst, Fortidsminneforeningen og Norske interiørarkitekter og møbeldesigneres landsforening. Hun var også medlem i flere utvalg og konkurranser om husflid, og møbel- og tekstildesign.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Aas, Anne Lise (1995). Rom og møbler gjennom 50 år, NIL
  • Høidal, Eldar (1996). Samtale med interiørarkitekt Anne Lise Aas, Oslo, 17.09.96
  • Gunnarsjaa, Arne, Arkitekturleksikon (2007)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg