Anne Lise Aas

Faktaboks

Anne Lise Aas
født:
1. april 1925, Oslo
.

Anne Lise Aas er en norsk interiørarkitekt MNIL og designer. I tillegg til sin praksis som interiørarkitekt og skribent har Anne Lise Aas engasjert seg sterkt for å fremme norsk husflid, møbelindustri og arkitekturvern.

Utdannelse og virksomhet

I 1945–1946 studerte Aas ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og fra 1946 til 1949 ved Skolen for Boligindretning i København under Finn Juhl.

Aas arbeidet i perioden omkring 1944/1945 for Odd Brochmann med Oslo Byes Vels boligundersøkelse. Omtrent samtidig hadde hun praksis hos Hiorth og Østlyngen.

Etter studiene i København fikk Aas ansettelse hos arkitekten Knut Knutsen. Der arbeidet hun med flere arkitektoppdrag, som Viking hotell i Oslo (1949–1952). Senere arbeidet hun igjen for Odd Brochmann, Karen Brochmann og Dag Rognlien (1953–1955). Sistnevnte ble også hennes ektemann. For arkitekt Frode Rinnan tegnet hun møbler til blant annet samfunnshuset Malm i Nord-Trøndelag.

I perioden 1958 til 1962 var Anne Lise Aas kunstnerisk medarbeider for Den Norske Husflidsforening. Senere utførte hun oppdrag for Norges Husflidslag. Fra 1962 hadde Anne Lise Aas egen praksis. Hun har vært arkitekt for diverse utstillinger av møbler, brukskunst og arkitektur. I sine interiører var hun spesielt dyktig i fargesetting. Hun behersket hele fagets allsidighet og designet møbler, tekstiler, glass og lamper.

Anne Lise Aas er en typisk representant for de første interiørarkitektene etter annen verdenskrig, og med sitt glødende engasjement for formidling av enkel, sunn og praktisk innredning, livsstil og design med rot i nordiske tradisjoner ble hun et forbilde for mange senere interiørarkitekter.

Offentlige arbeider

Utvalg av utstillinger Anne Lise Aas har vært arkitekt for:

  • Svensk hemslöyd, Den norske husflidsforening, 1961
  • Norsk husflid, vandreutstilling, 1962
  • Fremtid for fortiden, fotoutstilling Oslo kommune, 1969
  • Mennesker og møbler, fotoutstilling, Møbelmessen, Sjølyst og Norsk Designcentrum, Oslo, 1973 (sammen med Bjørn Winsnes)
  • Hus i Norge – verd å verne, ambulerende fotoutstilling, 1975
  • Fra stakk til Sirene, Maihaugen, Lillehammer, 1075
  • Jacob-prisen 20 år, 1977

Forfatterskap

Anne Lise Aas har vært en engasjert fagskribent og bidratt med artikler i tidsskrift som Bonytt, Norsk Husflid, Urd, Arkitektnytt og har vært redaktør av Fortidsvern, tidsskrift for Fortidsminneforeningen. Hun har skrevet og redigert bøkene Bonytt Idébok 1969 og Rom og møbler gjennom 50 år, boken til NILs 50-årsjubileum i 1995. Hun har også vært redaktør for bladet Corridor, utgitt av Møbelprodusentenes Landsforening i 1980-årene.

Priser og utmerkelser

Verv og organisasjonsarbeid

Aas har vært engasjert i styret i flere organisasjoner, blant annet Foreningen Brukskunst, Fortidsminneforeningen og Norske interiørarkitekter og møbeldesigneres landsforening. Hun har også vært medlem i diverse utvalg og konkurranser om husflid, og møbel- og tekstildesign.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Aas, Anne Lise (1995). Rom og møbler gjennom 50 år, NIL
  • Høidal, Eldar (1996). Samtale med interiørarkitekt Anne Lise Aas, Oslo, 17.09.96

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg