Anne Aasheim var en norsk journalist, redaktør, radio- og fjernsynsleder og de siste årene av sitt liv en sentral kulturadministrator.

Hun studerte sammenlignende politikk og flerkulturell forståelse og startet sin journalistkarriere i Varden i Skien som 17-åring. Senere arbeidet hun i Dagen og Bergens Arbeiderblad.

Aasheim arbeidet i NRK 1988–2006, hvor hun begynte som programsekretær i NRK Hordaland. Senere fikk hun en rekke lederstillinger på Marienlyst, både i radio og TV. Anne Aasheim var blant annet med på å etablere radiokanalen P3. Hun var 1995–97 stedfortredende kanalsjef for P2. I perioden som distriktsredaktør for Østlandssendingen (1997–2000) hadde hun blant annet ansvar for å bygge opp den flerkulturelle programposten Migrapolis. 

Aasheim ble i 1999 fungerende kultursjef i NRK med ansvar for å slå sammen kulturavdelingene i radio og TV. 2001–05 var hun nyhets- og distriktsdirektør i NRK.

I perioden 2006–10 var hun tilbake i avisbransjen, som sjefredaktør i Dagbladet, og ledet krevende omstillingsprosesser.

Fra 2011 og fram til sin død var Anne Aasheim direktør i Norsk kulturråd, og hadde dermed en av de mest sentrale rollene i norsk kulturliv. I løpet av disse årene omorganiserte og moderniserte hun kulturrådets virksomhet. Hun ble regnet som en sterk og respektert kulturbyråkrat med stor gjennomføringsevne. I 2014 kåret Aftenposten Aasheim til kultur-Norges mektigste kvinne.

Anne Aasheim var fra 2013 medlem av universitetsstyret i Oslo (UiO).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.