Annbjørg Lien

Faktaboks

Annbjørg Lien
Født
15. oktober 1971, Ålesund
Annbjørg Lien er ein av dei aller fremste hardingfelespelarane i Noreg. Ho har også utmerka seg innafor den arrangerte folkemusikken.
Annbjørg Lien

Annbjørg Lien Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Annbjørg Lien er en norsk hardingfelespiller og komponist. Hun spiller også vanlig fele og nyckelharpa.

Lien er født i Ålesund i 1971 og oppvokst på Sula. Hun gjorde seg tidlig bemerket i folkemusikkmiljøet og ble snart regnet som en av våre fremste hardingfelespillere og et viktig forbilde for mange yngre folkemusikkutøvere. Senere har hun gjort seg bemerket både som soloutøver og særlig som medlem av forskjellige folkemusikkgrupper, hvor hun ikke har vært redd for å bringe folkemusikken og felespillet inn i nye musikalske sammenhenger.

Som felespiller begynte Lien å spille slåtter fra Sunnmøre, men lærte seg snart også mange hardingfeleslåtter fra flere andre deler av landet. Hun har særlig lært slåttespill hos sitt store musikalske forbilde, hardingfelespilleren Hauk Buen (1933—2021) fra Jondalen ved Kongsberg.

Lien ga ut debutalbumet Kjellstadslåtter da hun bare var 17 år gammel, og har siden gitt ut ytterligere seks soloalbum og en rekke plater sammen med andre musikere. Hun har turnert i flere land, både som soloutøver og siden 1988 som medlem av gruppen Bukkene Bruse (sammen med Arve Moen Bergset, Steinar Ofsdal og Bjørn Ole Rasch). Denne gruppen hadde blant annet stor suksess som offisielle OL-musikere i 1993–1994, og medvirket ved avslutningsseremonien for OL på Lillehammer. Lien har ellers samarbeidet med musikere fra ulike land og musikktradisjoner, blant annet den irske gruppen The Chieftains og folkemusikkgruppen String Sisters, som består av kvinnelige felespillere fra flere ulike land.

Lien har mottatt en rekke priser både i Norge og i Norden, blant annet Møre og Romsdal fylkes kulturpris (1995), Prillarguriprisen (1997), Gammleng-prisen i klassen for folkemusikk (2004), Hilmarprisen (2006) og Anders Jahres kulturpris (2017).

I 2019 tok hun en utøvende doktorgrad i hardingfelespill ved Universitetet i Agder med tittelen «Specialization in Popular Music Performance». I 2021 ble hun ansatt som prosjektleder for UNESCO Setesdal, med arbeidssted på Rysstad. Sammen med Bjørn Ole Rasch driver hun også Kongshavn Studios.

Utgivelser

Av album under eget navn kan disse nevnes:

 • Kjellstadslåttar (1988), med slåtter fra hjemdistriktet Sunnmøre
 • Annbjørg (1989)
 • Felefeber (1994)
 • Prisme (1996)
 • Baba Yaga (1999)
 • Aliens Alive (2002)
 • Waltz With Me (2008), et bestillingsverk Lien skrev for Telemarkfestivalen i Bø i 2007
 • Coming Home (2009), med Bjørn Ole Rasch
 • Alle vegne (2010), med Sondre Bratland
 • Khoom Loy (2012)
 • Drifting like a bird (2015)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg