Anna Netrebko

Faktaboks

Anna Netrebko

Anna Yuryevna Netrebko

Født
18. september 1971, Krasnodar, Sovjetunionen (nå Russland)
Anna Netrebko
Den russiske sopranen Anna Netrebko er en av vår tids fremste operasangere. Bilde fra 2016.
Av /AP/Scanpix.

Artikkelstart

Anna Netrebko er en russisk-østerriksk sopran og en av vår tids fremste operasangere. Hun har bopel i Wien og New York, og hennes karriere utspiller deg på verdens største operahus og festivaler.

Studier og gjennombrudd

Anne Netrebko studerte ved musikkonservatoriet i St. Petersburg, der hun ble oppdaget av Valerij Gergiev, leder av Mariinskij-teateret. Han ble hennes mentor. Hun debuterte på samme teater som Susanna i Figaros bryllup i 1994, og hadde i årene som fulgte hovedroller der i blant annet La sonnambula, Tryllefløyten, Barberen i Sevilla og Lucia di Lammermoor.

Hennes første rolle i USA var som Ludmila i Glinkas Ruslan og Ludmila da Mariinskij-operaen gjestet i San Francisco i 1995. Forestillingen fikk svært god mottakelse og førte til at Netrebko ble en hyppig gjest i San Fransisco. Hun ble verdenskjent på kort tid, debuterte på Metropolitan som Natasja i Prokofjevs Krig og fred i 2002 og spilte samme år Donna Anna i Don GiovanniFestspillene i Salzburg under Nikolaus Harnoncourts ledelse.

Operahus, roller og medspillere

Anne Netrebkos karriere utspiller deg på operahus som Metropolitan, La Scala, Wiener Staatsoper, Mariinskij, Royal Opera House, Parisoperaen, Bayerische Staatsoper og Festspillene i Salzburg. På førstnevnte har hun vært hovedattraksjon ved sesongstart i flere år. Blant hennes medspillere finner man toppnavn som Rolando Villazón, Jonas Kaufmann, Dmitrij Hvorostovskij, samt dirigenter som Valerij Gergiev, James Levine og Riccardo Muti.

I tillegg til de kvinnelige hovedrollene i italiensk og russisk kjernerepertoar, har Netrebko gjort seg bemerket i mer sjeldne verker som Verdis Giovanna d’Arco, som hun sang på La Scalas første fremførelse på over 100 år i 2015, og verismo-operaene Adriana Lecouvreur (Francesco Cilèa) og Andrea Chénierat (Umberto Giordano).

Hun er en ofte benyttet gjest ved større begivenheter som Last Night of the Proms i London, Sommerkonserten ved Schönbrunn slott i Wien og åpningen av Fotball-VM i Moskva i 2018.

Politikk og samfunnsansvar

Anna Netrebko er Kuban-kosakk. Hennes hjemby Krasnodar ligger i nærheten av Sotsji, der hun i 2014 deltok i åpningsseremonien av Vinter-olympiaden. Hennes russiske statsborgeskap medførte til dels store visumproblemer de første årene av hennes internasjonale karriere, noe som førte til at hun også tok østerriksk statsborgerskap i 2006. Hennes hjerte for Russland har til tider skapt overskrifter, som da hun i 2014 poserte ved et flagg for Novorossija, den selvproklamerte russiske enklaven i Ukraina, mens hun overrakte et større beløp til Donetsk opera og ballett til den russiske separatistlederen Oleg Tsarov. Hun presiserte imidlertid at donasjonen ikke hadde noe med politikk å gjøre.

Hun har også markert seg i humanitært arbeid og er ærespresident i en russisk velferdsorganisasjon for barn, samt ambassadør for SOS Barnebyer, blant annet som sponsor for en barneby i Tomilino i Russland.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg