Ann Wåhlström

Faktaboks

Ann Wåhlström
Født
1957, Stockholm, Sverige
Ann Wåhlström. Kunstglass vase. «Lollipop VII». Utført ved Tacoma glasshytte, Seattle, USA. 2005.

Artikkelstart

Ann Wåhlström er en svensk glassblåser, glassformgiver og designer. Hennes arbeider er pregnante, med en tydelig linjeføring.

Bakgrunn

Ann Wåhlström har en mangslungen utdannelse. Utgangspunktet var å bli keramiker, men etter å ha studert ved Orrefors glasskola (1979) bestemt hun seg for å bli glassformgiver. Veien gikk videre til The Pilchuck Glass School og Rhode Island School of Design under Dale Chihuly, begge i USA. I tiden fra 1981 til 1982 studerte hun også på Konstfack i Stockholm under Paula Barton og Bertil Vallien. Etter utdannelsen arbeidet Wåhlström i Sverige, Sveits og USA for ulike designstudioer.

Design

I 1986 begynte Ann Wåhlström tegne for Kosta Boda. De første arbeidene for firmaet var inspirert av konstruktivismen, som platene Dorado og Draco. I slutten av tiåret utviklet hennes kunstnerskap seg i art deco periodens geometriske formuttrykk. I 1993 hadde Wåhlström sin første separatutstilling – Blå sniglar gröna sjöhästar. Flere av arbeidene var inspirert av læremesteren Dale Chihuly.

Ann Wåhlström har i tillegg til Kosta Boda arbeidet for flere internasjonale produsenter. Hun har tegnet glass for Svenskt Tenn og Element Design, keramikk for IKEA og Boda Nova, plast for Tupperware og tekstiler for Kinnasand, for å nevne noen.

Utmerkelser

Wåhlström er blant annet representert i The Victoria and Albert Museum, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Corning Museum of Glass og Ebeltoft Glasmuseum.

Utstillinger

Separatutstillinger (i utvalg)

  • «Mirror», Galleri Glas, Stockholm, Sverige, 2019
  • «Blackandwhite», David Jones Gallery, Sydney, Australia, 2002
  • «Blue Snails Green Seahorses», Orrefors Kosta Boda Galleri, New York, USA, 1994

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Kvint, Annica (1999). Ann Wåhlström: glas i rörelse, Sveriges glasmuseum i Växjö / Form/Design Center in Malmö

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg