Anja Garbarek

Faktaboks

Anja Garbarek
født:
24. juli 1970, Oslo

Anja Garbarek, norsk sanger og låtskriver; datter av Jan Garbarek. Hun kom inn på Topp 20 i Norge med sine fire første album, som alle ble kritikerrost. Debuten Velkommen inn (1992) ble produsert av faren, henne selv og Håkon Iversen. Den erotiske sangen Male øynene dine ble spilt mye på radio.

Hun og den anerkjente britiske produsenten Marius De Vries lagde den modige og innovative Balloon Mood (1996), der hun brukte mange lydeffekter og samplinger fra plater, og var inspirert av både Bel Canto, Tom Waits, Laurie Anderson, The Residents og gamle filmer. Deretter flyttet Garbarek til London, hvor albumet ble lansert i 1999 og fikk god kritikk. Smiling & Waving (2001) hadde storheter som Robert Wyatt, Mark Hollis (Talk Talk) og Richard Barbieri og Steve Jansen (eks Japan) som gjestemusikere, og innbrakte henne Spellemannprisen.

Anja Garbarek flyttet tilbake til Oslo i 2003 og lagde det varierte albumet Briefly Shaking (2005) i samarbeid med den islandske popartisten Gisli. Garbarek har dessuten skrevet musikken til Luc Bessons lm Angel-A (2005).

Hun ga ut sitt første popalbum på 13 år i 2018: The Road Is Just A Surface. Det kom i to utgaver: en poporientert og en som var basert på musikkteaterstykket med samme navn. Det ble skrevet som et bestillingsverk til Festspillene i Bergen i 2018, og var koreografert av Jo Strømgren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg