Anitras dans

Artikkelstart

Anitras dans er stykke nr. 16 i Edvard Griegs scenemusikk til Henrik Ibsens drama Peer Gynt. Det ble komponert i 1874–1875, og har nummer opus 23. Stykket inngår som nr. 3 i Peer Gynt-suite I, opus 46, som Grieg utgav i 1888.

Uroppførelsen av Peer Gynt fant sted 24. februar 1876. I forbindelse med uroppførelsen skrev Grieg et brev til kapellmester Johan Hennum, dirigenten for uroppførelsen. Her nevner han en hel del saker av musikalsk og scenisk art som Grieg ville Hennum skulle ta hensyn til. Brevet er datert 14. desember 1875 og om Anitras dans skriver Grieg at stykket «er en liden blød Dans, som jeg gjerne vilde skulde klinge rigtigt fint og vakkert. Den må absolut blot danses af nogle Få. Forat Peer Gynts Replikker under Dansen må kunne opfattes af Publikum, er den instrumenteret således at den, om fornødent, kan holdes aldeles ppp. Det var snilt, om De vilde behandle den som et lidet Kjælebarn.»

Stykket er et av Griegs mest raffinerte og inntagende orkesterstykker. Man har pekt på hans geniale evne til å kombinere «grasiøs uskyld» (åpningen) med «forvridd trolsk kromatikk» (fremfor alt i midtpartiet) uttrykt gjennom en sparsom og slank orkestersats — kun strykere og triangel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg