Angola er en presidentstyrt og enhetsstatlig republikk, med et formelt demokratisk oppbygd system. Etter frigjøringen fra Portugal 1975 ble Angola en ettpartistyrt folkerepublikk etter tradisjonelt sovjetisk mønster. Ettpartistaten ble opphevet i 1990/91, men det tidligere statsbærende parti MPLA har fortsatt å prege statsstyret. Det viktigste opposisjonspartiet UNITAførte krig mot MPLA helt fra frigjøringen i 1975 til borgerkrigen endelig ble erklært avsluttet i 2002.

Landet fikk sin første grunnlov ved uavhengigheten 1975. Den ble senere endret flere ganger, med særlig omfattende endringer i 1992. I 2002 ble MPLA og UNITA enige om en ny grunnlovsrevisjon. Et forslag til ny grunnlov ble lagt frem for nasjonalforsamlingen i 2004, men er hittil (2008) ikke vedtatt. Angolas politiske system er ustabilt og fungerer ikke som det skal etter forfatningen.

Den lovgivende makt er formelt lagt til en nasjonalforsamling, Assembléia Nacional, bestående av 220 deputerte, valgt i allmenne valg for fire år. Stemmerettsalderen er 18 år. Ved valget i september 2008 (det første siden 1992) fikk MPLA 81,6 % av stemmene og 191 plasser i nasjonalforsamlingen. Den øverste utøvende makt er lagt til en president, som velges i allmenne valg for fem år. Presidenten utnevner og leder regjeringen og er militær øverstkommanderende. Formelt er også regjeringen ansvarlig overfor nasjonalforsamlingen.

Administrativt er Angola inndelt i 18 provinser. Hver provins har en valgt forsamling. Provinsregjeringen ledes imidlertid av en statsutnevnt guvernør. Guvernøren er ansvarlig overfor presidenten og de statlige styringsorganer, formelt også overfor provinsforsamlingen.

Lovverket bygger på portugisisk rett og lokale forbilder. Lovverket er modifisert for å tilpasses et moderne demokratisk system. I første instans finnes det sivile og militære domstoler samt egne domstoler for straffesaker. Saker herfra kan ankes til en appelldomstol i Luanda, hvor også landets høyesterett holder til.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.