to okser som drar en plog.
Okser brukes til å pløye en potetåker nær Bongo i Angola.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Angola ligger hovedsakelig på Kalahari-platået. I nord er et overgangsområde mellom det sørlige platå og Kongobassenget.

Langs Atlanterhavet strekker det seg en smal kystslette som til dels består av yngre sedimentære bergarter med oljeførende lag. Bredden på kystsletta er 70–150 kilometer. Til kystsonen hører også den lille enklaven Cabinda nord for elven Kongos munning.

Innenfor kystsletta hever det seg et bredt grunnfjellsplatå som har tydelige terrasser. Disse terrassene er mest markert ved høylandets fall ned mot kysten. Noen steder har platålandet karakter av fjell, som er mest utpreget i Serra de Chela i sørvest. En åsryggstrekker seg i retning sør–nordøst og danner et markert vannskille. Serra Môco er høyeste punkt på 2620 meter over havet. Øst for fjellene ligger det høytliggende Bíe-platået på 1500–1800 meter over havet.

Halvparten av landets tallrike elver har avrenning mot elven Kongo, mens de øvrige drenerer mot Zambezi. Kun noen få renner til Atlanterhavet, blant annet Cuanza (Kwanza), som er landets lengste elv på 965 kilometer, og Kunene som danner grense mot Namibia i sør. Cubango renner ut i Okavango, Cuango er bielv til Zambezi og renner ut i Indiske hav. I den østlige del av Bíe-platået springer blant annet Kwango og Kasai ut, som begge er bielver til Kongo.

Den sørøstlige delen av Angola danner en jevn overgang mot Kalahari. Platåene er lave, 500–700 meter, og terrenget er forholdsvis flatt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg