Andy Murray, britisk (skotsk) tennisspiller. Murray er en av de fremste tennisspillerne i verden. Han er dobbel olympisk mester og vinner av tre Grand Slam-titler; Wimbledon i 2012, 2016, US Open i 2012. Han er per april 2017 rangert som verdens beste herrespiller.

Murray flyttet til Barcelona som 15-åring for å være elev ved tennisakademiet til tidligere tennisproff Emilio Sánchez. Murray var i verdenseliten som juniorutøver og vant blant annet US Open for juniorer i 2004. Han ble profesjonell i 2005 og har siden juli 2008 vært blant topp fem på verdensrankingen og var tre uker i 2009 ranket som nummer to. Han har vært tapende finalist i fire Grand Slam-finaler før han i 2012 vant US Open. I 2011 ble han den syvende spilleren noensinne som samme år spilte semifinale i alle fire Grand Slam-turneringer.

I 2012 tapte han Wimbledon-finalen mot Roger Federer. Senere samme år slo han Federer med 6-2, 6-1 og 6-4 i OL-finalen i London og ble olympisk mester på hjemmebane. Han var den første britiske tennisspilleren som vant OL-gull på over 100 år. Senere samme dag tok han OL-sølv i mixed double med Laura Robson.

I 2013 vant Murray Wimbledon-turneringen og ble første brite siden Fred Perry i 1936 som vant herresingle her. Han hadde tidligere på året tapt finalen i det australske mesterskapet mot Novak Djokovic

I 2015 var Murray på det seirende britiske laget i Davis Cup. Etter noen magre år var 2016 et nytt karrierehøydepunkt for Murray. Da han vant sin andre Wimbledon-tittel og sitt andre OL-gull i single under OL i Rio.

På bakgrunn av sine idrettsprestasjoner ble Murray i 2017 utnevnt til Knight Bachelor av dronningen, og har da rett til å bruke tittelen Sir foran navnet sitt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.