Andy Murray

Faktaboks

Andy Murray

e.g. Andrew Barron Murray

Født
15. mai 1987, Glasgow, Skottland
Murray har vunnet to OL-gull og flere Grand Slam-titler, blant annet to seire i den prestisjefulle Wimbledon-turneringen. 
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Andy Murray, britisk (skotsk) tennisspiller. Murray er en av de fremste tennisspillerne i verden. Han er dobbel olympisk mester og vinner av tre Grand Slam-titler; Wimbledon i 2012, 2016, US Open i 2012. Han er per april 2017 rangert som verdens beste herrespiller.

Murray flyttet til Barcelona som 15-åring for å være elev ved tennisakademiet til tidligere tennisproff Emilio Sánchez. Murray var i verdenseliten som juniorutøver og vant blant annet US Open for juniorer i 2004. Han ble profesjonell i 2005 og har siden juli 2008 vært blant topp fem på verdensrankingen og var tre uker i 2009 ranket som nummer to. Han har vært tapende finalist i fire Grand Slam-finaler før han i 2012 vant US Open. I 2011 ble han den syvende spilleren noensinne som samme år spilte semifinale i alle fire Grand Slam-turneringer.

I 2012 tapte han Wimbledon-finalen mot Roger Federer. Senere samme år slo han Federer med 6-2, 6-1 og 6-4 i OL-finalen i London og ble olympisk mester på hjemmebane. Han var den første britiske tennisspilleren som vant OL-gull på over 100 år. Senere samme dag tok han OL-sølv i mixed double med Laura Robson.

I 2013 vant Murray Wimbledon-turneringen og ble første brite siden Fred Perry i 1936 som vant herresingle her. Han hadde tidligere på året tapt finalen i det australske mesterskapet mot Novak Djokovic.

I 2015 var Murray på det seirende britiske laget i Davis Cup. Etter noen magre år var 2016 et nytt karrierehøydepunkt for Murray. Da han vant sin andre Wimbledon-tittel og sitt andre OL-gull i single under OL i Rio.

På bakgrunn av sine idrettsprestasjoner ble Murray i 2017 utnevnt til Knight Bachelor av dronningen, og har da rett til å bruke tittelen Sir foran navnet sitt.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg