Andronikos 4 Palaiologos var keiser i Det bysantinske rike. Han tilhørte slekten Palaiologos og regjerte fra 1376-1379. Han var den eldste sønnen til Johannes 5 Palaiologos og ble utropt som hans medkeiser allerede i 1352. Hans regjeringstid som keiser var begrenset til tre år og han var stadig i konflikt med sin far, og sin bror Manuel 2 Palaiologos.

Han fungerte i perioden 1369 til 1371 som regent i Konstantinopel, da hans far var på reise i Italia og Venezia. Da Johannes 5 fikk økonomiske problemer vegret Andronikos seg for å sende ham penger for å betale tilbakereisen. I 1373 flyktet han fra Konstantinopel og konspirerte med osmanenes arveprins, Savci Selebi. Deres hensikt var å samarbeide for å styrte deres fedre. Han ble arrestert sammen med sin sønn, den fremtidige keiser Johannes 7 Palaiologos, i 1373 og de ble «lettere» blindet. Det lyktes ham å flykte til Galata, hvorpå han med tyrkisk og genovesisk hjelp inntok Konstantinopel i 1376.

Han ble kronet den 18. oktober 1377. Da han ankom byen tok han sin far og sin bror, Manuel, til fange og stengte dem inne i Anemas-tårnet i Konstantinopel, der han selv inntil nylig hadde sittet fengslet. De klarte å flykte i 1379 og de vendte tilbake til Konstantinopel med tyrkisk hjelp. Andronikos bega seg da igjen til Galata og førte derfra en borgerkrig mot sin far. I mai 1381 forsonet far og sønn seg, og Andronikos mottok Selymbria og noen andre områder rundt Marmara som sitt herskapsområde. Like før sin død i 1385 brøt det igjen ut stridigheter mellom de to. Andronikos 4 ble gravlagt i Pantokrator-klostret i Konstantinopel.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.