Andrew Manze

Faktaboks

Andrew Manze
Født
14. januar 1965, London, Storbritannia
Britiske Andrew Manze har vært gjestelærer ved musikkhøyskoler over hele verden. Her underviser han studenter ved Norges Musikkhøyskole i 2004.
Av /Aftenposten.

Artikkelstart

Andrew Manze er en britisk dirigent og fiolinist, sjefdirigent for Norddeutscher Rundfunk Radiophilharmonie i Hannover og gjestedirigent ved en rekke orkestre, blant dem flere norske.

Manze er medlem av Royal Academy of Music i London, og har vært gjestelærer ved flere musikkhøyskoler, blant annet Norges Musikkhøgskole.

Han har ofte holdt konserter med utradisjonelt program og med korte forelesninger om musikken fra podiet.

Utdannelse

Manze kommer fra Beckenham i Sør-London. Han har studert klassisk filologi ved University of Cambridge, og studerte fiolin i London og i Haag hvor han hadde Ton Koopman som lærer. Han spesialiserte seg på barokkmusikk.

Fiolinist

Etter studiene innledet Manze en karriere som fiolinist. Han ble en av sin generasjons ledende tolkere av fiolinmusikk fra barokken og klassisismen, gjestet orkestre i flere land og gjorde plateinnspillinger for selskapet Harmonia Mundi.

Manze virket fra 1996 til 2003 som konsertmester for The Academy of Ancient Music i London, og var fra 2003 til 2007 kunstnerisk leder for The English Concert.

Manze gjestet Risør Kammermusikkfest i 2000 og 2001, som fiolinist og dirigent. Han gjestet Stavanger Symfoniorkester første gang i 2000.

Dirigent

Manze har med stor fremgang utvidet sitt repertoar med musikk fra 1800-tallet og senere, og har ledet symfoniorkestre i flere land.

Han var fra 2006 til 2014 sjefdirigent for Helsingborg Symfoniorkester, som han gjorde plateinnspillinger med, blant annet med musikk av svenske komponister som Tor Aulin og Lars-Erik Larsson.

I 2006 dirigerte han Kringkastingsorkesteret for første gang. Her ble han første gjestedirigent i 2008 og ledet orkesteret blant annet under Festspillene i Bergen i 2009. Han var gjestedirigent ved BBC Scottish Symphony Orchestra 2010–2014, og gjestet Oslo-Filharmonien første gang i desember 2017.

Fra 2014 er Manze sjefdirigent for Norddeutscher Rundfunk Radiophilharmonie i Hannover, hvor han overtok etter Eivind Gullberg Jensen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg