Faktaboks

Andrej Volos

Andréj Germánovitsj Vólos

Uttale

Andréj Vólos

Født
4. august 1955, Stalinabad (nå Dusjanbe)

Andrej Volos er en russisk forfatter og oversetter.

Andrej Volos er utdannet geofysiker ved Moskvas høgskole for petroleumskjemi og gassindustri. Etter studiene flyttet han tilbake til Dusjanbe i Tadsjikistan, der han er født, og arbeidet som geofysiker, men også som oversetter av tadzjikisk poesi, inntil han i 1979 selv debuterte som dikter. Fra slutten av 1980-årene har han også skrevet prosaverker og han debuterte som romanforfatter i 2000 med boken Khurramabad. I 2013 mottok han den russiske Booker-prisen for romanen Tilbake til Pandzjrud (Vozvrasjtsjenie v Pandzjrud). Volos bor og arbeider nå i Moskva.

Khurramabad er bygget opp som en syklus fortellinger og satt i en fiktiv by (Khurramabad) med klare referanser til Dusjanbe. Forfatteren selv kaller Khurramabad «en lykkens by fra persiske og tyrkiske eventyr». Handlingen er lagt til 1990-årene og tematiserer dette tiårets aktuelle nasjonale identitetskonflikter gjennom hovedpersonen, en russer som fortsetter å bo i Tadsjikistan etter Sovjetunionens fall. Romanen har fått flere litteraturpriser.

Romanen Tilbake til Pandzjrud handler om reisen til en blind, gammel starets, den klassiske poeten Abu Abdullah Jafar Rudaki og en gutt som følger ham. Gjennom den gamles fortellinger og gjennom møtene med folk på veien, forstår gutten at det ikke er den gamle som er blind, men han selv, mens Rudaki «åpner hans øyne».

Volos skriver på russisk og stilen hans er poetisk, litt melankolsk og stundom ironisk.

Romaner

  • 2000 Khurramabad (Khurramabad)
  • 2001 Fast eiendom (Nedvizjimost)
  • 2003 Moskva-Mekka (Moskovskaja Mekka)
  • 2005 Animator (Animator)
  • 2008Seierherren (Pobeditel)
  • 2013 Tilbake til Pandzjrud (Vozvrasjtsjenie v Pandzjrud)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg