Andrea Scholze

Faktaboks

Andrea Scholze
Født
8. januar 1988, Oslo
Andrea Scholze. Man of the Jungle. Høytbrent, glasert steingods, jord og planter. Utført til Høstutstillingen 2014.
Man of the Jungle
© /©Scholze, Andrea/Bono.
Lisens: Vernet verk
Andrea Scholze. Concrete 10, Concrete 11 og Concrete 12. Uglasert, høytbrent steingods. Utført i 2018. Concrete 12 er innkjøpt av KODE.
Relieffer
© /©Scholze, Andrea/Bono.
Lisens: Vernet verk

Artikkelstart

Andrea Scholze er en norsk keramiker. Hun arbeider i hovedsak med ekspressive, håndmodellerte figurer. Temaer som eksistensialisme og evolusjon er gjennomgående i hennes produksjon.

Bakgrunn

Scholze er utdannet keramiker med mastergrad fra Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) 2016. Hun har også bachelor i kunstfag fra KHiO (2011–2014) og forberedende kunststudier fra Strykejernet (2009–2011).

Keramisk kunst

Scholzes arbeider er ekspressive, med tydelige spor etter grov modellering, fra hender og verktøy. I flere år har hun jobbet med dyr og spesielt gorillalignende skapninger. Deres uttrykk var opprinnelig realistiske, men har over tid blitt alt mer abstrakte, nærmest som et uttrykk for frustrasjon og egne refleksjoner omkring menneskehetens utvikling. Styrken i Scholzes keramikk ligger i øyeblikkets nærvær, nerven i det skisseartede preget og leiren som fortsatt beholder plastisiteten uten å bli alt for mye tuklet med.

Til en utstilling i 2018 tok Scholze utgangspunkt i tidligere prosjekter der hun bygget store skulpturer med et indre skjelett av støttevegger. Flere år senere rekonstruerte hun formene av støtteveggene og lot de utvikle seg til egne verk. Uttrykket i motsetningsforholdet struktur, styrke og avmakt var brutalistisk og sårbart.

Utmerkelser og innkjøp

Scholze har mottatt treårig Statens kunstnerstipend (2017–2019) og deltatt på Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling tre ganger (2013, 2015 og 2018). Hun er innkjøpt av blant annet KODE 1 og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.

Utstillinger

Separatutstillinger

  • «A Brief Moment in Time», Østfold Kunstsenter, Fredrikstad, 2018

Kollektivutstillinger (i utvalg)

  • «Converging Bodies : Contemporary Norwegian Ceramics», Patrick Parrish Gallery, New York, 2018
  • «Big and Bold», Tresor, Basel, Sveits, 2017
  • Collective Design Fair, Skylight Clarkson Sq,New York, USA, 2016

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg