Andrea Scholze er en norsk keramiker. Hun arbeider i hovedsak med keramiske figurer.

Scholze er utdannet keramiker med mastergrad fra Kunsthøgskolen i Oslo 2016. Hennes arbeider er ekspressive, med tydelige spor etter grov modellering, fra hender og verktøy.

I flere år har Andrea Scholze jobbet med dyr og spesielt gorillalignende apefigurer. Deres uttrykk var opprinnelig realistiske, men har over tid blitt alt mer abstrakte, nærmest som et uttrykk for egen frustrasjon og utilstrekkelighet. Styrken i Scholzes keramikk ligger i øyeblikkets nærvær, nerven i det skisseartede preget og leiren som fortsatt beholder plastisiteten uten å bli alt for mye tuklet med.

Til en utstilling i 2018 tok Scholze utgangspunkt i tidligere prosjekter der hun laget støpeformer med avstivninger. Under støpeprosessen ga avstivningene etter for leiren og ble deformert. Flere år senere rekonstruerte hun formene. Uttrykket i motsetningsforholdet struktur, styrke og avmakt var brutalistisk og sårbart.

Scholze har mottatt treårig Statens kunstnerstipend (2017–2019) og deltatt på Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling tre ganger (2013, 2015 og 2018).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.