Andrea Bocelli

Faktaboks

Andrea Bocelli

Andrea Angel Bocelli

Uttale
bocˈelli
Født
22. september 1958, Lajatico, Toscana, Italia
Andrea Bocelli
Andrea bocelli er en av verdens mest populære tenorer.

Andrea Bocelli er en italiensk sanger (tenor). Han har en betydelig karriere både som opera- og konsertsanger, og er kjent for sin blanding av klassisk operarepertoar, musikal og popmusikk.

Barndom og utdannelse

Andrea Bocelli led av grønn stær fra barndommen av og ble blind etter en skade på fotballbanen, tolv år gammel. Han var svært musikalsk, begynte å spille klaver seks år gammel og behersket etter hvert en rekke instrumenter. Interessen for sang var stor og han lærte tidlig å høre forskjell på ulike sangere. Han vant sin første sangkonkurranse fjorten år gammel med den kjente balladen O sole mio.

Han finansierte sine jusstudier som barpianist, og arbeidet et år som advokat før han satset på sangkarrieren. En viktig hendelse i så måte var Luciano Pavarottis anbefaling av Bocelli til rockestjernen Zuccheros låt Miserere, som ble en stor hit i 1992. Bocelli ble med på Zuccheros Europa-turné året etter, der han hadde sin egen soloavdeling med kjente operaarier. Han ble spesielt kjent for sin tolkning av «Nessun dorma» fra Turandot (Puccini). Snart ble hans første platekontrakt signert og karrieren som klassisk- og crossover sanger kom i gang for alvor.

Karriere

Bocelli debuterte på operascenen scenen som Rodolfo i La Bohéme (Puccini) på Teatro Communale i Cagliari i 1998, og han har senere medvirket i oppsetninger på Arena di Verona og store operascener i Europa og USA. Han har vært en populær solist ved en rekke ulike konserter, arrangementer og markeringer, som avslutningen av Fotball-EM i 2000, da han opptrådte med Renée Fleming og Valerij Gergiev i Rotterdam.

Hans repertoar har også omfattet musikal og pop, og han er spesielt kjent for sine innspillinger og konserter med den britiske musikalartisten Sarah Brightman.

Bocelli har vunnet en lang rekker priser både for sine CD-innspillinger og sin karriere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg