Anders Wilhelmsen & Co AS

Artikkelstart

Anders Wilhelmsen & Co AS er et norsk rederi og forløperen til det familieeide industrielle investeringsselskapet Awilhelmsen AS. Rederiet ble etablert av Anders Arnt Wilhelmsen (1899–1969) i 1939 under navnet Aksjeselskapet Awilco, og har siden etableringen hatt en allsidig skipsfartsvirksomhet, først og fremst innen bulk- og tankfart. Rundt år 2000 ble selskapet formelt redefinert fra rederi til investeringsselskap, og organisert som konsern med eierskap innen cruisefart, eiendom, shipping og offshore, detaljhandel og andre industrielle investeringer. Selskapsnavnet ble endret til Awilhelmsen AS i 2008.

Historikk

Samtidig med etableringen av rederiet i juni 1939, kom kjøpet av det første fartøyet, det ti år gamle tørrlastskipet MS Segundo, som gikk tapt under andre verdenskrig.

Fra 1947 ble flåten gjenoppbygget med stykkgodsskipet MS Wilfred, som markerer introduksjon av rederiprofileringen der skipsnavn fikk forstavelsen Wil-, og to tankskip, som markerer rederiets inntreden i tankfart. Sønnen Arne Wilhelmsen (1929–2020) var utdannet siviløkonom og ble medinnehaver i rederiet i 1955, mens eldstesønnen Gjert Wilhelmsen (1927–2018) tok teknisk-maritim utdannelse og ble opptatt som medinnehaver i 1959. I desember 1964 ble børsnoterte Skipsaksjeselskapet Autotransport opprettet etter inngått kontrakt med Volkswagenwerke for transport av biler fra Tyskland til det amerikanske markedet, og rederiets første kombinerte bulk/bilskip MS Wilfred ble satt inn i denne farten fra 1965.

Et taktskifte i rederiets virksomhet ble satt i 1967 ved leveringen av det over 134 000 dvt. store tankskipet TS Wilstar. Dette ble en økonomisk suksess og ga rederiet handlefrihet til å engasjere seg i en rekke andre virksomheter, blant annet havfiske og etableringen K/S AS Ibestad Havfiske i 1968. Wilhelmsen var sentral i etableringen av cruiserederiet Royal Caribbean Cruise Line AS i 1969 (i 2020 Royal Caribbean Cruises Ltd. – RCCL) i partnerskap med rederiene I. M. Skaugen & Co og Gotaas-Larsen Ltd., og i 2020 er RCCL verdens nest største cruiserederi med Awilhelmsen som største enkeltaksjonær.

Fra midten av 1970-årene engasjerte rederiet seg i oljevirksomhet med forsyningsskip, dykkevirksomhet og bøyelasttransport, og senere også tungløftskip og borerigger, og en periode i 1990-årene i oljeproduksjonsskip av typen FPSO (Floating Production, Storage and Offloading; en flytendeoljeplattform som prosesserer, lagrer og utskiper petroleum).

I 2020 er eierskap i ulike skipsfarts- og offshorevirksomheter samlet i Awilco AS, som er et heleid datterselskap av konsernet Awilhelmsen AS.

Eiendomsselskapet Linstow AS ble overtatt i 1999 og har i 2020 eiendomsinvesteringer i Norge og i de baltiske landene. I 2007 gikk Awilhelmsen inn i detaljhandelen ved kjøp av den nordiske elektronikk-kjeden Expert, som konsernet i 2020 er deleiere av, men omprofilert under navnet Power. Awilhelmsen Capital ble opprettet i 2015.

Awilhelmsen eies av Wilhelmsen-familien gjennom Awilhelmsen Holding AS. Ansvaret for konsernet ble overført fra Arne Wilhelmsens til sønnen Arne Alexander Wilhelmsen i 2005, han er i 2020 styreformann i Awilhelmsen AS.

Kjennetegn

Skrogfargene på skipene i Awilcos eide eller disponerte flåte har endret seg over årene, i utgangspunktet var fargen lys grå med enkel ornamentering i baugen og bokstaven W i en hvit ring. Overbygningene var hvitmalt mens det opprinnelige skorsteinsmerket gjenga rederiflagget på to hvite ringer på gul skorstein. Siden endret både fargen til svartmalt skrog og ett hvitt belte med to røde ringer på svartmalt skorstein og et rombeformet emblem i rødt og blått med bokstaven W. I 2020 er skrogfargen blå.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg