Anders Lothe

Faktaboks

Anders Lothe
Anders Matias Abrahamsen Lothe, Anders A. Lothe
Født
23. desember 1875, Lote i Gloppen, Vestland
Død
23. januar 1962, Florø i Kinn, Vestland

Artikkelstart

Anders Lothe var lærar, målmann og politikar. Han gjekk i brodden for mange målpolitiske og kulturelle nytiltak i Sogn og Fjordane.

Anders Lothe var fødd på Lote i Gloppen. Han var elev ved amtsskulen i Florø og tok seinare utdanning ved Seljord lærarskule (1896) og ved Tanks skule i Bergen (1901). I 1896 starta han den lange yrkeskarrieren sin som lærar i folkeskulen, først i Gloppen og seinare i Kinn og Sparbu, før han kom til Florø i 1915. Der vart han verande til han gjekk av for aldersgrensa i 1945.

Han var den første som skreiv norskstilen sin på landsmål då han tok mellomskuleeksamen i 1901. Lothe var seinare mangeårig formann i Firda Mållag og ein av pådrivarane for å skipe Nordfjord Sogelag og Firda Gymnas på Sandane.

Lothe redigerte avisa Firda Folkeblad 1911–1916, med klassiske venstresaker som målreising og fråhald som fanesaker. I 1920-åra gjekk han inn i Arbeidarpartiet og vart vald inn som partiet sin første stortingsrepresentant frå Sogn og Fjordane. Han sat på Stortinget i 1928–1930 og frå 1933 til 1940, først som medlem av universitets- og fagskulenemnda, seinare av veg- og jernbanenemnda.

Lothe skreiv fleire lokal- og regionalhistoriske bokverk. Det viktigaste er Målreisingssoga i Sogn og Fjordane.

Les meir i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg