Faktaboks

Anders Grøthe
Født
4. november 1944, Hovin i Gauldalen, Trøndelag
Anders Grøthe
.

Anders Grøthe er en norsk trekkspiller som har vært sentral i norsk musikkliv siden slutten av 1960-tallet. Han har vært virksom som utøver, komponist, arrangør og som pedagog på sitt instrument.

Grøthe har også skrevet et stort antall komposisjoner og arrangementer for trekkspill. Disse spenner fra undervisningsmateriell med enkle melodier beregnet for nybegynnere på trekkspill, til verker for trekkspill og symfonisk besetning.

Grøthe har hatt et stort engasjement for trekkspillets utvikling og konstruksjon. I den forbindelse har han blant annet patentert et trappetrinnstastatur for trekkspillets bassmanual, som i større grad muliggjør bruk av tommelen. Dette har vakt stor interesse, og benyttes i dag av en lang rekke norske utøvere. Videre har han samarbeidet med flere italienske trekkspillfabrikker om utvikling av nye instrumentmodeller.

Bakgrunn

Grøthe ble født på Hovin i Gauldalen i Trøndelag, og vokste senere opp på Heimdal sør for Trondheim. Han kommer fra en familie uten tidligere musikktradisjoner, men da han var ni år, kjøpte hans far seg en torader. Denne fenget interesse hos Anders. Han fikk etter hvert et kromatisk trekkspill, og begynte på undervisning i Trondheim. I tenårene, fikk han kontakt med trekkspilleren Sigurd Johannesen (født 1932), som på denne tiden bodde i Trondheim. Grøthe ble elev hos Johannesen, og fikk privatundervisning av ham i to år.

Grøthe studerte i Trondheim fra 1964, og tok mellomfag i musikk. Han studerte også tysk og pedagogikk. Hohnerkonservatoriet i Trossingen i Tyskland var på denne tiden et attraktivt studiested for trekkspillere fra hele verden. Grøthe studerte der i årene 1968 og 1969, med Hugo Noth som trekkspill-lærer og Helmuth Degen som komposisjonslærer. I årene 1972 til 1975 studerte Grøthe ved Norges musikkhøgskole i Oslo. Han gjennomførte her diplomstudiet i komposisjon, med professor Finn Mortensen som komposisjonslærer.

Som utøver

Allerede fra 15-årsalderen opptrådte Grøthe i forskjellige sammenhenger. Etter hvert spilte han også til dans med egen trio, av og til utvidet til kvartett. Etter å ha avsluttet gymnaset, fikk han kontakt med trekkspilleren og pedagogen Kåre Taraldsen (1936–2015) og hans medmusikanter. Dette resulterte i en mengde oppdrag som dansemusiker rundt om i Trøndelag.

I samme periode begynte Grøthe å spille i NRK radio. Han spilte både egne soloprogrammer og gammeldansmusikk i forskjellige besetninger, hvor han vesentlig skrev arrangementene selv. Fra siste halvdel av 1960-tallet og i flere tiår fremover var Grøthe aktiv som utøvende musiker på profesjonelt nivå. Han var blant annet engasjert som musiker ved Riksteatret og Det norske teatret i Oslo. Videre var han en aktiv akkompagnatør for flere sangere og skuespillere, og han medvirket dessuten som studiomusiker på plater med artister som Cornelis Vreeswijk, Jens Book-Jenssen og Erik Bye. Sammen med sin kone, Brith Laila Ouff (født 1962), har Grøthe spilt trekkspillduetter, helt i fra siste halvdel av 1980-tallet, både på små og store konsertscener og i NRK.

Som pedagog

Grøthe har arbeidet svært dedikert som trekkspillpedagog, og har i perioder hatt dette som sitt hovedvirke. Han har vært tilknyttet musikkinstitusjoner som Barratt Due musikkinstitutt, Norges Musikkhøgskole, musikkonservatoriene i Kristiansand og Trondheim, og Bærum kommunale musikkskole. I tillegg har han undervist privat. Flere av hans elever er i dag aktive som profesjonelle utøvere og pedagoger.

Grøthe har skrevet en lang rekke lærebøker og annet undervisningsmateriell for trekkspill. Disse har blitt mye benyttet av trekkspillpedagoger og elever, for eksempel i musikk- og kulturskoler her i landet, men også internasjonalt. På denne måten har Grøthes metodikk og pedagogikk, satt et stort preg på trekkspillundervisningen her i landet, helt fra 1970-tallet og frem til i dag.

Samarbeid

Grøthe har vært aktiv med bestilling av nye verker for akkordeon, og har i den anledning samarbeidet med komponister som Eberhard Böttcher, Finn Arnestad, Øistein Sommerfeldt, Magne Hegdal, Guttorm Kittelsen og Oddvar S. Kvam. Han har vært jurymedlem ved en rekke internasjonale trekkspillkonkurranser, blant annet i Russland, Tyskland, Portugal, Serbia, Kroatia og Italia.

I dag er Grøthe bosatt på Tranby i Lier kommune. Han er æresmedlem av Sandefjord Trekkspillorkester, Nidaros Trekkspillklubb og Norske Trekkspilleres Landsforbund.

Verker

Komposisjoner (et utvalg)

  • Norsk miniatyrsuite, for akkordeon solo. 1968
  • Romanse og rondo, for akkordeon og strykeorkester. 1974
  • Grolsch, for symfoniorkester. 1975
  • Tre nocturner, for akkordeon solo. 1976.Musikk-Huset AS.
  • Reiseerlebnisse, akkordeonduetter. 1982/2002. Musikverlag Ralf Jung.
  • Karakteristiske danser, for 2 trekkspill og symfoniorkester. 1983
  • Tango for tre og tredve, for 3 trekkspill og symfoniorkester. 1992
  • Norwegische Suite, für Akkordeon und Streichorchester. 1998/2009. Musikverlag Ralf Jung.
  • From East to North, akkordeon solo. 2007. Musikverlag Ralf Jung.
  • En mengde pedagogiske stykker i diverse trekkspillskoler og undervisningshefter.
  • Noe gammeldansmusikk, bl.a. «Hilsen til Trondhjem», «Ta på skoene» og «Hjortlands reinlender».

Undervisningsmateriell og andre noteutgivelser (et utvalg)

  • Vi spiller trekkspill 1 og 2 (1977, revidert 2005), med supplementshefter. Norsk Musikforlag A/S.
  • Vi spiller akkordeon I, II, III, med supplementshefter (1982/1995 – 2008). Norsk Musikforlag A/S.
  • Tidlig krøkes, lette gammeldansmelodier for solo eller samspill (1982). Trønderforlaget.
  • Den viderekomne trekkspiller 1 og 2 (1996 og 1997). Norsk Musikforlag A/S.
  • Trekkspill som hobby (2002). Norsk Musikforlag A/S.
  • Den store norske trekkspillboka (2014). Norsk Musikforlag A/S.
  • Fem perler og en Rubinstein (2017).Norsk Noteservice AS.

Plateutgivelser

  • Frosini & co., Brith Laila Ouff og Anders Grøthe, 1987
  • Danser i gammel stil av Anders Sørensen og Ole Rønning, Anders Grøthes ensemble, 2019

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg