Anders Castus Svarstad, norsk maler, særlig kjent for sine portretter og bylandskaper. Svarstad oppholdt seg over lengre perioder i Italia og Frankrike, og det var i Roma han i 1909 møtte forfatter Sigrid Undset, som han senere giftet seg og fikk tre barn med. 

Anders Svarstad var elev ved Kunstindustriskolen i 1886–89, han arbeidet en tid som dekorasjonsmaler, blant annet årene 1892–94 i Chicago. Han studerte i 1897–98 i Paris og året etter hos Lauritz Tuxen i København.

Svarstad malte karakterfulle portretter, blant annet av den svenske maleren Thora Holmström (1907, Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo) og sin hustru Sigrid Undset (1911, Bergen Kunstmuseum), men sitt egentlige område fant han i skildringen av fabrikkbyen, i en koloritt av sotsvart og grått, mønjerødt og grønt. Motivene er dels hentet fra Oslo, for eksempel Myrens verksted (1906, Bergen Kunstmuseum), dels fra hans mange reiser. Etter en reise i Alpene 1920 kom også høyfjellet inn i hans motivkrets, likesom han i Norge gjerne malte historiske byggverk som Akershus og Hovedøya kloster.

Han arbeidet også med raderinger. Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet eier to portretter av ham, syv bybilder, blant annet Terrasse i Roma (1913), og Fra gassverket (1930), I de franske Alper (1920) og et stilleben (1919) samt grafikk. Han drev 1926–29 en malerskole sammen med Søren Onsager. Han var også kunstanmelder og satt i rådet i Nasjonalgalleriet og Kunstnernes Hus og som styremedlem i Oslo Kunstforening. En minnestein ble 1970 reist over ham ved Bønsnes.

Andre leksikon

Forfatter av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 05.11.2015

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Norsk bildende kunst fra 1800-1945

Tore Kirkholt NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.