Andenes fyr

Andenes fyr sett fra sør
Andenes fyr

Artikkelstart

Andenes fyr er en fyrstasjon på Andøyas nordpynt i Andøy kommune i Nordland. Den ble opprettet som kystfyr i 1859, automatisert og avbemannet i 1978.

  • Tårnets høyde: 40 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 40 meter
  • Lysvidde: 17,8 nautiske mil
  • Lyskarakter: Rundtlysende

Andenes fyr ligger lengst nord i Nordland og har Norges fjerde høyeste tårn. Opphavet til navnet er usikkert.

Historikk

Andenes er et gammelt og viktig fiskevær og fyret like ved ble bygget både av hensyn til fiskeriene og av hensyn til den økende skipsfarten i området. Platene til støpejernstårnet kom fra Horten Verft og ble skrudd sammen på stedet. Innvendig ble hele tårnet fôret med murstein. Lykta i lyktehuset var av andre orden. På fyrstasjonen ble det også oppført et laftet bolighus stort nok til å huse en fyrvokter og en assistent med deres familier.

I 1948 ble det opprettet et radiofyr ved fyrtårnet. Dette var beregnet på flytrafikken og ble drevet av Televerket. I 1978 ble radiofyret gjort om til å betjene skip. Elektrifiseringen av Andenes fyr skjedde i 1953 med strøm fra det lokale kraftlaget. I tillegg ble det, som vanlig, montert dieselaggregater som reserve på fyrstasjonen. Andenes fyr ble fredet i 1999.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 2. Fra Stad til Grense-Jakobselv. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg