Anda fyr i Nordland
Krevende landingsforhold gjorde at båtene måtte heises på land
.

Anda fyr er en fyrstasjon på øya Anden i Øksnes kommune, Nordland. Den ble opprettet som kystfyr i 1932, og automatisert og avbemannet i 1987.

Anda var det sist oppførte bemannede fyr i Norge, men var bare bemannet i 55 år.

Navnet

Fyret har fått navn etter øya det står på, og det kan vise til fuglen and, men det er usikkert.

Historikk

Fyret ble opprettet for å vise leia nord for Langøya, Norges tredje største øy. Det skulle også vise inn mot fiskeværet Stø. På tross av utsatt beliggenhet og vanskelige landingsforhold ble Anda bygd som familiefyr. Det fikk en solid fyrvokterbolig i tre, og et høyt, kraftig, firkantet betongtårn inntil husveggen. Det to familiene som bodde på fyret hadde til sammen åtte barn. I hvert fall to av dem ble født på fyret. Anda fyr ble gjort om til tørnstasjon i 1946.

Fyrlyset i lyktehuset var av 2. orden, men ble senere redusert til 4. orden. Anda var også det første fyret i Norge som fikk elektrisitet fra første dag med strøm fra dieselaggregater. Fyret ble fredet i 1999.

Øya Anden ble naturreservat i 2002 for å beskytte en sårbar bestand av lundefugl og andre sjøfugler. Øya ble så Ramsarområde i 2013. Det betyr også at det er ilandstigningsforbud mesteparten av våren og sommeren.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 2. Fra Stad til Grense-Jakobselv. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.
  • Toften, Halvard (2020). Anda fyr. Historia om Øksnes væringen. Øksnes Historielag.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg