Andújar

Rådhuset i Andújar (1639)

Andújar er en by i Sør-Spania, i provinsen Jaén i den autonome regionen Andalucía. Byen ligger ved Guadalquivirs øvre løp, 65 km ovenfor Córdoba og har rundt 38 000 innbyggere (2016).

Faktaboks

Uttale
andˈuxar

Næringsliv

Saueavl, oliven, produksjon av olivenolje, keramikk og leirvareindustri er viktige for byens økonomi. Tidligere var utvinning av kobber og bly en viktig industri.

Kultur

Andújar er kjent for sine mange gamle bygninger, blant annet den gotiske kirken Santa María la Mayor, San Miguel og San Bartolomé. Den årlige feiringen av byens skytshelgen Virgen de la Cabeza i slutten av april er en av de eldste religiøse folkefestene i Spania og bygger på tradisjoner fra 1227. Forfatter, filolog og filosof Antonio Alcalá Venceslada, forfatteren Francisca Cristina Saenz de Tejada, også kjent som «Gracián Quijano» og flamencosangeren Rafael Romero «el Gallina» ble født i Andújar.

I den nordlige delen av kommunen ligger en nasjonalpark som er et tilfluktsområdet for mange utrydningstruede arter, blant annet iberisk gaupe.

Historie

I Andújar ble kapituleringen signert av franske general Dupont etter å ha tapt slaget i Bailen i juli 1808.

Uranfabrikken General Hernández Vidal ligger i Andújar kommune, der det ble drevet med bearbeiding av uran i perioden fra 1960 til 1981. Fabrikken er nedlagt. Fabrikken er i ettertid blitt omtalt som «Andalucías Tsjernobyl»". En betydelig andel av fabrikkens arbeidere døde av kreft. Se artikkel om kjernekraftverk i Spania.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg