Andøyposten

Da Nordlys valgte å etablere Øynytt på Sortland og kjøpe rettighetene til Andøya Avis for 385 000 kroner, var bakgrunnen lokalt press. Lokale kreft er i Arbeiderpartiet ønsket å få etablert et partiorgan – men dermed kom Nordlys til å utfordre andre kreft er i samtiden: For det var akkurat i denne perioden at bindingene mellom avis og parti kom under press mer allment, samtidig som lokalavisene i stadig større grad så seg som organer for et lokalsamfunn. Dette utnyttet Atle Hagtun (t.v.) og Andøyposten. I ettertid har da også Bjørn Hall-Hofsø (t.h.), redaktøren for Andøya Avis 1979–81, sagt at det var en tabbe å presentere avisen som «Organ for Det norske Arbeiderparti», særlig når begge avisene i realiteten framsto som lokalaviser i den moderne betydningen av ordet.
Atle Hagtun og Bjørn Hall-Hofsø
Av /God strek.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Andøyposten er en lokalavis som utkommer i Andenes. Avisen ble grunnlagt i 1979 og eies av Polaris Media, som er majoritetsaksjonær, og andre mindre aksjonærer.

Andøyposten dekker Andøy kommune.

Avisens digitale utgave er slått sammen med den digitale utgaven av naboavisa Vesteraalens Avis under adressen vol.no (Vesterålen Online). SortlandsAvisa var og med på det digitale samarbeidet til avisa ble lagt ned i 2017.

Historie

Andøyposten kom ut med sitt første nummer den 10. august 1979, men avisen videreførte en langt eldre avistradisjon på Andøya. To måneder tidligere hadde Andøya Avis gått inn, og Nordlys besluttet da å kjøpe opp forlagsretten. Sammen med avisen Øy-blikk (Øy-nytt)på Sortland (grunnlagt 1981), skulle restene av Andøya Avis fungere som en plattform for A-pressen i Vesterålen, en region der man ikke hadde fått skikkelig fotfeste.

Men lokalt var det mange som ville det annerledes. Det ble tatt til orde for å videreføre tradisjonen med en partipolitisk uavhengig avis, eid av lokale krefter. I spissen for dette gikk tidligere ansatte i Andøya Avis. Under paroler som «Slutt opp om Andøyposten» og «Andøy trenger lokalavisen» var fem av dem med på å starte opp Andøyposten. Da den Nordlys-eide Andøya Avis kom ut med sitt første nummer 11. august 1979, startet «avis- krigen» på Andøya.

Andøyposten overlevde aviskrigen noe utmattet, men seierrik. I årene som kom, styrket avisen sin posisjon i markedet. Staben ble utvidet, og i 1988 var det elleve ansatte, fire av dem på deltid. I 1983 begynte man å skrive på skjerm i redaksjonen (noe som var relativt tidlig), og ved årsskiftet 1985/86 ble det kjøpt inn en rotasjonspresse.

Atle Hagtun var redaktør for Andøyposten i perioden 1979–89 og skal ha mye av æren for at Andøyposten ble en levedyktig lokalavis. I redaktørperioden til Bård Michalsen (1991–98) utviklet avisen en solid økonomisk basis.

Avisen kom inn i eget bygg, og det ble økt interesse for aksjene i selskapet. Harstad Tidende fikk kontroll over 28,1 prosent av aksjene, men fremdeles var det et stort innslag av lokalt eierskap.

I 2006 kunne redaktør Jørn Aune vise til et godkjent opplag på 2083 eksemplarer. Avisen kommer ut i tre eksemplarer hver uke. Andøyposten har over tid møtt større konkurranse fra Bladet Vesterålen. I Andøy kommune hadde Andøyposten i 2006 en dekningsgrad på 65 prosent av husstandene, mot Bladet Vesterålens 43 prosent.

Opplag

År Opplag
1983 2691
1998 2532
2008 2010
2015 1555
2020 1791

Til og med 2015 er opplagstallene for papirutgaven. Fra 2020 brukes netto opplagstall for digitalt abonnement og papirabonnement. Opplagstallene er de som rapporteres til Mediebedriftenes Landsforening i andre halvår.

Fakta

  • Første nr. 10.8.1979.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg