Andøya Space Center

Andøya Space Center ligger ved Oksebåsen like sør for Andenes.
Andøya Space Center

Andøya Space Center, tidligere Andøya Rakettskytefelt, er en base for oppskytning av forskningsraketter og for geofysiske observasjoner. Basen ligger ved Oksebåsen like sør for Andenes, Andøy kommune, Nordland (69° 17ʹN, 16°01ʹØ). Andøya Space Center ligger i den sørlige ytterkant av sonen for maksimal nordlysaktivitet, og har dermed en spesielt gunstig beliggenhet for å studere nordlys og den polare atmosfæren.

Historikk

Andøya Space Center, den gang kalt Andøya Rakettskytefelt, ble etablert i 1962.

Den første raketten fra Andøya, Ferdinand 1, ble skutt opp 18. august 1962. Dette var den første instrumenterte raketten i Europa for å studere den polare ionosfæren. Ferdinand 1 var en totrinns Nike/Cajun-rakett som nådde en høyde på 102 kilometer.

Siden 1960-tallet har Andøya Space Center vært ansvarlig for oppskytning av over 1000 raketter og ballonger. De største rakettene fra Andøya er firetrinns Black Brant XII-raketter som veier over fem tonn. Det er hittil skutt opp tre slike raketter, den første 25. januar 1995. Den nådde en topphøyde på 1430 kilometer.

Andøya Space Center var inntil 1997 en underavdeling av Norsk Romsenter. I 1997 ble det etablert som et aksjeselskap hvor Norsk Romsenter eier 90 prosent og Kongsberg Defence & Aerospace 10 prosent av aksjene.

Fasiliteter

Andøya Space Center har åtte utskytningsramper, og man kan lese ned data fra flere raketter samtidig. Den nyeste oppskytningsplattformen kan betjene raketter opptil 20 tonn. Det tilbys berging av nyttelaster både for gjenbruk og for innhenting av vitenskapelige registreringer som ikke kan overføres via radiosignaler.

Andøya Space Center har også anlegg for oppsending av forskningsballonger og nedlesning av data fra instrumenterte ballonger.

Forskere fra mer enn 80 forskningsinstitusjoner i Europa, USA, Canada, og Japan har vært involvert i rakettoppskytninger fra Andøya. Andøya Space Center samarbeider med blant annet ESA, NASA og JAXA.

ALOMAR

Andøya Space Center har tilgang på data fra en rekke måleinstrumenter og observatorier, inkludert bakkeobservatoriet ALOMAR, som er driftsmessig underlagt Andøya Space Center.

SvalRak

I 1997 åpnet Andøya Space Center feltstasjonen SvalRak for oppskytning av forskningsraketter fra Ny-Ålesund på Svalbard. Dette er det eneste stedet på Jorden hvor man kan skyte raketter direkte inn i solvinden.

NAROM

Nasjonalt senter for romrelatert opplæring (NAROM) er et datterselskap av Andøya Space Center. NAROM skal i samarbeid med utdanningsinstitusjoner, utdanningsmyndigheter, romrelatert industri og andre, utvikle og gjennomføre romrelaterte opplæringstiltak, seminarer og konferanser for alle utdanningsnivåer.

Andøya Test Center AS

Andøya Test Center AS (tidligere Nordic Sea Test Range), lokalisert i Andfjorden på østsiden av øya, er Europas første kommersielle skytefelt for utvikling av militære våpensystemer. Testområdet er på 1850 km². Luftforsvaret benyttet området i 1986–1993 til testing av Penguin MK3. I 1997 gav myndighetene godkjenning til å benytte det permanent som et kommersielt tilbud for test av missiler. Andøya Test Center eies av Andøya Space Center.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg