Andøya Space Center, base for oppskytning av forskningsraketter og for geofysiske observasjoner, ligger ved Oksebåsen like sør for Andenes, Andøy kommune, Nordland (69° 17ʹN, 16°01ʹØ). Skytefeltet ligger i den sørlige ytterkant av sonen for maksimal nordlysaktivitet, og har dermed en spesielt gunstig beliggenhet for å studere nordlys og den polare atmosfæren.

Den første raketten fra Andøya, Ferdinand 1, som ble skutt opp 18. august 1962, var den første instrumenterte rakett i Europa for å studere den polare ionosfæren. Ferdinand 1 var en to-trinns Nike/Cajun-rakett som nådde en høyde på 102 km. Per 31.12.2003 hadde Andøya Rakettskytefelt vært ansvarlig for oppskytning av totalt 827 raketter og 454 ballonger. De største rakettene fra Andøya er fire-trinns Black Brant XII- raketter, som veier over fem tonn. Det er hittil skutt opp tre slike raketter, den første 25. jan. 1995. Den nådde en topphøyde på 1430 km.

Skytefeltet har åtte utskytningsramper, og man kan lese ned data fra flere raketter samtidig. Den nyeste oppskytningsplattformen kan betjene raketter opp til 20 tonn. Man kan tilby berging av nyttelaster både for gjenbruk og for innhenting av vitenskapelige registreringer som ikke kan overføres ved radiosignaler. Skytefeltet har også anlegg for oppsending av forskningsballonger og nedlesning av data fra instrumenterte ballonger. Forskere fra mer enn 80 forskningsinstitusjoner i Europa, samt USA, Canada, og Japan har vært involvert i rakettoppskytninger fra Andøya.

Skytefeltet har tilgang på data fra en rekke måleinstrumenter og observatorier, inkludert bakkeobservatoriet ALOMAR, som er driftsmessig underlagt Andøya rakettskytefelt.

I 1997 åpnet Andøya Rakettskytefelt en feltstasjon for oppskytning av forskningsraketter fra Ny-Ålesund, Svalbard, SvalRak.

Andøya Rakettskytefelt var inntil 1997 en underavdeling av Norsk Romsenter. I 1997 ble det etablert som et aksjeselskap hvor Norsk Romsenter eier 90 % og Kongsberg Defence & Aerospace 10 % av aksjene.

Nasjonalt senter for romrelatert opplæring, NAROM, er et datterselskap av Andøya Rakettskytefelt. NAROM skal i samarbeid med utdanningsinstitusjoner, utdanningsmyndigheter, romrelatert industri og andre, utvikle og gjennomføre romrelaterte opplæringstiltak, seminarer og konferanser for alle utdanningsnivåer.

Andøya Test Center AS (tidligere Nordic Sea Test Range), lokalisert i Andfjorden på østsiden av øya, er Europas første kommersielle skytefelt for utvikling av militære våpensystemer. Testområdet er 1850 km2. Luftforsvaret benyttet området 1986–93 til testing av Penguin MK3. I 1997 gav myndighetene godkjenning til å benytte det permanent som et kommersielt tilbud for test av misiler. Andøya Test Center eies av Andøya Rakettskytefelt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.