Ananias Christopher Hansen Dekke

Faktaboks

Ananias Christopher Hansen Dekke
Født
22. juli 1832, Bergen
Død
22. mai 1892, Bergen
Ananias Christopher Hansen Dekke.
Barken Samson i dokken ved Georgernes Verft i Bergen i april 1928, noen år etter Ananias Dekkes død. Dokken var bygd av ham.
Av /Wikimedia Commons.

Ananias Christopher Hansen Dekke var en norsk skipskonstruktør og skipsreder som var født i Bergen i 1832. Han var Norges mest betydningsfulle treskipsbygger i andre halvdel av 1800-tallet, midt i seilskutenes glanstid og den første storhetstiden til norsk skipsfart.

16 år gammel begynte han i lære ved Georgernes verft på Nordnes, og etter fire år dro han til USA for å videreutdanne seg innen skipsbygging. Da Dekke kom tilbake til Bergen i 1854 etter vel ett år i USA kjøpte han en halvpart av Georgernes verft. Under navnet Brunchorst og Dekke fikk verftet noen glansår, og fra 1857 til hans død i 1892 var han eneeier av verftet bortsett fra i årene 1871-74 og 1874-82 da henholdsvis Adolf Tidemand og Georg Smitt var medeiere.

Verftet på Nordnes ble omtalt som det største og mest anerkjente private verft i Norden. Klipperseilskipene som Ananias Christopher Hansen Dekke tegnet var svært etterspurte, og det ble også bygd en rekke skip etter hans tegninger ved flere verft i Norge. Dekkes verft hadde på det meste over 300 ansatte og bygde 41 seilskip og 14 dampskip. Verftseieren gikk selv inn med parter i flere av skipene han bygde.

For sin skipsbyggervirksomhet ble Dekke utnevnt til ridder av St. Olavs Orden i 1868, og i 1891 ble han kommandør av 2. klasse i samme orden “for allmennyttig virksomhet”. Han var også ridder av Dannebrogordenen og den franske Æreslegionen.

Les mer i store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg