I 1928–1930 fulgte hun Kominterns partilederskole i Moskva, og hun arbeidet deretter som rådgiver i avdelingen for latinske land i Kominterns sekretariat, et arbeid som medførte reiser til blant annet Frankrike.
I 1934 vendte Pauker tilbake til Romania under falskt navn, men ble arrestert i 1935. Under arrestasjonen ble hun skutt i bena.
Rettssaken mot henne og 18 andre kommunister i 1936 ble flyttet fra Bucureşti til en mindre by av frykt for demonstrasjoner, og vakte oppmerksomhet også i utlandet. Hun ble dømt til ti års fengsel for å ha undergravd den rumenske staten som agent for Komintern.
I Romania var antisemittismen i sterk framgang i disse årene, både gjennom den fascistiske Jerngarden og ved at mer moderate høyrekrefter ble mer antisemittiske enn før i et forsøk på å minske oppslutningen om ekstremistene. Med Ana Pauker som hovedperson i rettssaken ble det lett å stemple kommunismen som en jødisk sammensvergelse, samtidig som hennes uredde opptreden i retten gjorde henne til et symbol for mange antifascister uten kommunistiske sympatier.
Etter at andre verdenskrig hadde brutt ut, ble hun i mai 1941 utvekslet med en borgerlig rumensk politiker som var blitt arrestert av sovjeterne i den delen av Romania som hadde blitt okkupert i 1940 (Bessarabia og Nord-Bukovina), og som Romania sommeren 1941 gjenerobret som alliert med Nazi-Tyskland i angrepet på Sovjetunionen. Utvekslingen var en bekreftelse på at Ana Pauker sett fra Moskva ble betraktet som den viktigste kommunisten i Romania.
Under krigsoppholdet i Moskva deltok hun i arbeidet for å rekruttere rumenske krigsfanger til hæravdelinger som skulle kjempe på sovjetisk side mot Tyskland og dets allierte. Hun hadde god kontakt med andre kommunistledere i eksil i Moskva, som Maurice Thorez og Palmiro Togliatti.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.