Ana Luísa Amaral

Faktaboks

Ana Luísa Amaral
Født
5. april 1956, Lisboa

Artikkelstart

Ana Luísa Amaral er en portugisisk forfatter som regnes som en av de viktigste portugisiske dikterne i de siste tiårene. Siden hennes første bok (Minha senhora de mim, 1990) har hun blitt knyttet til den trivielle kvinnehverdagen, «småting», kjønnsproblematisering, intertekster og til og med metapoesi.

I hennes forfatterskap er kjøkken, løk, erter og andre «småting» brukt som bilder, metaforer eller utgangspunkter som blir til poetiske tekster, og viser Amarals evne til å prøve å frigjøre seg fra et samfunn og en litteratur med patriarkalske trekk.

I Epopeias (1995) og A génese do amor (2005) var hun opptatt av pastisjer, intertekster og ironi for å dekonstruere blant annet dikt og kjærlighetsdikt fra Luis Vaz de Camões, Dante Alighieri og Francesco Petrarca. At Ana Luísa Amaral også problematiserer dikt fra Wiliam Shakespeare, Wiliam Blake, Emily Dickinson og andre anglosaksiske forfattere, som i de to sistnevnte bøkene og i andre bøker, skyldes at hun har tatt en doktorgrad i angloamerikansk litteratur og foreleser i dette ved Universitet i Porto.

Amarals poesi er samlet i Inversos, poesia 1990-2010 (2010), men samlingen omfatter ikke de siste bøkene hun har utgitt som for eksempel What’s in a name (2017).

Hun har fått flere litterære priser både i Portugal og utenlands, og har blitt oversatt til flere språk, svensk inkludert. Entre dois rios e outras noites (2007) er oversatt til svensk med tittelen Mellan två floder och andra nätter (2009).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg