An der schönen blauen Donau er en berømt vals av Johann Strauss den yngre.

Faktaboks

Originaltittel

An der schönen blauen Donau. Opus 314.

Også kjent som

Donauwalzer

engelsk «The Blue Danube»

Etymologi
tysk «på den vakre blå Donau»
Uttale
– ʃˈø:nən blˈaoən dˈå:nao
Komponist

Johann Strauss den yngre

Tekstforfatter

Josef Weyl

Valsen ble opprinnelig skrevet for kor. Den bygger på melodier som Strauss hadde brukt i tidligere komposisjoner. I 1867 lagde Strauss en ren orkesterversjon, som har blitt veldig populær og utbredt. Den har blitt en slags æres-hymne for nasjonen Østerrike, hvor den fremføres ved alle nyttårsfeiringer. Mest kjent og berømt er Wienerfilharmonikernes nyttårskonsert som alltid avsluttes med «An der schönen blauen Donau», en TV-begivenhet som følges av seere fra hele verden.

Uroppførelse i versjon for kor

Første gang valsen ble fremført var i versjon for fire-stemt kor til tekst av Josef Weyl. Versjonen var uten orkester, men med enkelt klaver-akkompagnement. Dirigenten for det berømte mannskoret «Wiener Männergesang-Verein», Johann Herbeck, hadde spurt Strauss om å komponere en ny vals til korets sommerfestival, «Sommer-Liedertafel», 17. juli 1865. Forskjellige omstendigheter, blant annet sykdom, gjorde at urfremførelsen først fant sted 15. februar 1867 i «Dianabad–Saal» i Wien. Koret bestod av 130 mann, og dirigenten var Rudolf Weinwurm. Pianisten som akkompagnerte var Hannover-kongen Georg 5.s infanteriregiments pianist som på det tidspunkt befant seg i Wien.

Førsteoppførelsen av orkesterversjonen

En knapp måned etter uroppførelsen av korversjonen fikk kom uroppførelsen av versjonen for kor og orkester. Den fant sted 10. mars i parken Volksgarten i Wien i forbindelse med Strauss-orkestrets årlige veldedighetskonsert «Carneval Revue», arrangert av Josef og Eduard Strauss med Johann Strauss som deltager. Til denne framføringen hadde Strauss komponert en ny innledning og en utvidet koda til valsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg