An-Nahda, tunisisk politisk bevegelse/parti (fransk: Parti de la Renaissance) som ble det største partiet i den nye grunnlovgivende forsamlingen i Tunisia etter valget i oktober 2011. An-Nahda (el. Hizb al-Nahda, også skrevet som Ennahda) er en etterfølger etter Mouvement de tendance islamique (MTI), etablert i 1981 av Rachid Ghannouchi og Abdelfarah Mourouh.

An-Nahda ble utsatt for omfattende forfølgelse på 1990-tallet, etter at uavhengige kandidater som støttet partiet oppnådde ca. 13 prosent av stemmene, som det nest største etter regjeringspartiet. Det var ikke legalisert som opposisjon under det tunisiske regimet ledet av president Ben Ali, men arbeidet under jorda, og tok del i opprøret som i 2010–11 førte til regimeskifte og demokratiutvikling i Tunisia - som starten på Den arabiske våren. An-Nahda ble tillatt som politisk parti fra mars 2011, for deretter å utvikle en sterk organisasjon som sikret størst oppslutning ved valget i oktober samme år, med 41,5 % av stemmene og 90 av 217 representanter i den nye grunnlovgivende forsamling. Partiet dannet så kjernen i en ny regjering, men trakk seg fra denne i september 2013. I valget på nytt parlament i oktober 2014 mistet partiet makten, etter å ha fått bare 69 representanter. I februar 2015 gikk det inn i en koalisjonsregjering ledet av Nidaa Tounes.

An-Nahda regnes som et moderat islamistparti med ideologisk slektskap til Det muslimske brorskap i Egypt. Partiet forfekter en tunisisk form for islamisme, forent med demokratisk styresett.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.