Amsterdamøya

Amsterdamøya, med landtungen med restene av Smeerenburg i midten foran.
Amsterdamøya, Svalbard

Artikkelstart

Amsterdamøya er en øy på Svalbard som ligger utenfor nordvesthjørnet av Spitsbergen. Den er på det meste 5 kilometer bred og 7,6 kilometer lang med en areal på cirka 19 kvadratkilometer.

Geologi

Utsnitt av svalbardkart som viser Amsterdamøya i nordvesthjørnet av øygruppen

Bort sett fra sletten i sørøst består det meste av øya av lave (opp til 300–400 meter), avrundede fjell. På nordkysten faller disse bratt ned til sjøen. Noen innslag av foldet marmor er del av en forekomst som strekker seg fra Magdalenefjorden og nordover.

Hvalfangstsenter

I sørøst strekker Smeerenburgsletta seg som en lang og lav landtunge beliggende bare noen meter over havet. Tundramosevegetasjon på den nordlige delen går over til sand og grus helt i sør. Det er her på Smeerenburgodden at den nederlandske hvalfangststasjonen Smeerenburg lå i første halvdel av 1600-tallet. Navnet er etter den nederlandske byen Amsterdam.

Dyre- og fugleliv

På de bratte fjellsidene i nordvest finnes store krykkjekolonier, og kolonier av alkekonge, polarlomvi, teist og polarmåke finnes også på øya. På Smeerenburgodden kan det ofte ses mindre ansamlinger av hvalross. Røye finnes i enkelte av vannene på øya.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg