Ampere (bilferge)

Artikkelstart

M/F Ampere er en katamaran av typen ZeroCat 120, verdens første passasjer- og bilferge med 100 prosent batteridrift. Den går i rute på E39 mellom Lavik og Oppedal i Sogn fra 2015.

Ampere drives av ferge- og hurtigbåtrederiet Norled. Fergen ble kåret til årets skip i Hamburg i 2014. Ampere gikk inn i normal trafikk fra 16. februar 2015. Norled har inngått kontrakt om bygging av to nye ferger ved skipsverftet Westcon i Ølen i Rogaland. Den ene fergen vil bruke hydrogen som drivstoff, mens den andre vil være en batteridreven ferge tilsvarende MF Ampere.

Spesifikasjoner

Ferga har en kapasitet på 120 biler, åtte lastebiler og 350 passasjerer. Fremdriftssystemet består av to elektriske motorer, hver med en ytelse på 450 kilowatt (kW), som driver to azimuth-thustere. Motorene drives av to batterier à 500 kilowatt timer (kWt). Batteriene lades i løpet av ti minutter liggetid på hvert fergeleie ved en kombinasjon av en pantograf og en ladeplugg som senkes ned i en kontakt på innsiden av skroget. For å spare energi er ferga utstyrt med et vakuumbasert fortøyningssystem.

Nøkkeltall

  • Lengde 80,8 meter
  • Bredde 20,8 meter
  • Toppfart 14 knop

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Yngve Jarslett

Ser ut som to artikler har blitt skrevet om samme emne

svarte Guro Djupvik

Det har du rett i, takk skal du ha! Kunne du tenke deg å samskrive disse to til én artikkel, Yngve? Du har jo en god mal for denne typen artikler. Alt godt fra Guro

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg