Amina (afrikansk dronning)

Faktaboks

Amina

Aminatu

Født
1533
Død
1610
omtrentlig fødselsår

Artikkelstart

Amina var en afrikansk dronning som regjerte hausa-riket Zazzau, senere Zaria, i dagens Nigeria på 1500-tallet. Zazzau var en av sju hausa-stater i dette området i middelalderen.

Amina er en av Afrikas best kjente kvinnelige lederskikkelser, selv om den eksakte kunnskapen om henne er sparsom. Amina skal ha blitt født i 1533. I 1576 overtok hun tronen i hausa-riket Zazzau da broren Karama døde. Amina skal ha fått militær og politisk trening fra barndommen av, og da hun ble dronning startet hun også en 34 år lang kampanje mot Zazzaus naboer, de seks andre hausa-statene. Disse statene – Kano, Katsina, Zazzau, Daura, Gobir og Biram var endestasjoner for de transsahariske handelsrutene i Vest-Afrika, og drev betydelig handel nordover, med blant annet slaver og fargestoff. Aminas kampanjer sikret Zazzau kontroll med disse handelsrutene.

Legendene om dronning Amina er fortsatt levende i hausa-kulturen i Nigeria. Ifølge disse skal Amina ha erobret alle de sju hausa-statene, og ved sin død i 1610 lagt grunnlaget for deres politiske system. Mange av fortellingene om Amina ble nedtegnet mer enn 200 år etter hennes død, i flere krøniker som beskriver hausa-statenes historie. Den viktigste er Kano-krøniken, nedtegnet av Muhammed Bellow. Legender og myter om Amina har gitt opphav til flere framstillinger i populærkulturen, både i Nigeria og internasjonalt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg