Tidlig amfibium
Rekonstruksjon av Branchiosaurus amblyostomus fra nedre Perm. Tegning av Nobu Tamura
Av .
Lisens: CC BY 3.0
Cacops
Fossilt skjelett av Cacops aspidephorus Williston, 1910 fra perm i Nord-Amerika. Utstilt på Field Museum of Natural History, Chicago, USA.
Lisens: CC BY 2.0

Amfibier. Guleøyesalamander, en liten lungeløs salamander fra Nord-Amerika.

Amfibier er dyr som er avhengige av vann for reproduksjon. Forfedrene deres var de første virveldyrene som begynte å utnytte ressursene på landjorda.

Fra vann til land

I devonperioden, for omtrent 375 millioner år siden, begynte noen virveldyr å bruke leveområder på landjorden i økende grad. Å være på land ble mulig fordi de utviklet en rekke tilpasninger, som lunger og skjelett i bryst- og bukfinner som kunne holde kroppen oppe uten støtte av vannet. Mange levde fortsatt mesteparten av livet sitt i vann og var trege når de beveget seg på land.

Disse første landlevende virveldyrene var de første tetrapodene, og mange inkluderer dem blant amfibiene. De eldste slike dyrene som er kjent fra fossiler er Tiktaalik, Acanthostega og Ichthyostega. Antakelig finnes forfedrene til de nålevende amfibiene blant temnospondylene, en dyregruppe som oppstod i karbonperioden. I motsetning til forfedrene til reptiler og pattedyr, utviklet ikke amfibiene egg med hardt skall, og fortsatte å være avhengige av vann for reproduksjon.

De eldste dyrene som tydelig er amfibier, er omtrent 330 millioner år gamle. Mange av dem var mye større enn dagens amfibiearter, de største opptil seks meter lange, og de hadde mange ulike levemåter. Antakelig var det ikke vanlig for tidlige amfibier å gå igjennom en like stor forvandling på vei fra egg til voksen (metamorfose) som for eksempel dagens salamandre gjør.

Veien til dagens amfibier

I jordas middeltid oppstod de tre gruppene amfibier som finnes i dag: frosker, ormepadder og salamandre. De første froskene oppstod for rundt 200 millioner år siden, mot slutten av triasperioden eller tidlig i jura. Dette vet man på grunn av noen få fossiler, og analyser av froskens genom.

Også for de andre av dagens amfibiegrupper er det funnet relativt få fossiler fra deres tidligste historie. Kokartus honorarius er kjent fra fossiler fra midt i juraperioden fra Kirgisistan, og er en av de tidlige kjente salamandrene. Færrest fossiler finnes det fra gruppen ormepadder, der kun fire taksa er kjent fra fossiler, det eldste fra juraperioden.

I dag finnes det omtrent 7500 arter amfibier i verden. De fleste nålevende froskefamilier hadde antakelig oppstått ved slutten av paleogenepoken etter at de hadde spredt seg til mange områder på kloden i krittperioden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg