(American Samoa) amerikansk øygruppe i sørlige Stillehavet, utgjør den østlige del av Samoaøyene; i alt 6 øyer på 218 km2 med 66 430 innbyggere (2010), de fleste polynesiere. Hovedstad: Pago Pago på øya Tutuila. American Samoa er USAs eneste territorium sør for ekvator. Som følge av et kraftig jordskjelv, styrke 8.0, i september 2009 mistet 32 mennesker livet i en etterfølgende tsunami. 

Øyene Tutuila, Aunu'u og Manu'a-gruppen (Ofu, Olosega, Ta'u) er bygd opp av vulkanske bergarter. Tutuila (109 km2) er størst og når opp i 653 moh. i Matafao. Høyeste fjell er Lata Mountain på Ta'u (966 moh.). Rose Island og Swains Island er små korallatoller. Tropisk klima med store nedbørmengder. De eneste naturlig ville pattedyrene på øyene er tre arter av fruktflaggermus. Nasjonalparken, som ble opprettet i 1988, har som uttalt mål å utrydde villsvinene på øyene. De er ikke naturlig hjemmehørende der og anses som ødeleggende for balansen i naturen.

Økonomien er basert på fiske og fiskeindustri (blant annet hermetisering av tunfisk), samt dyrking av kokosnøtter og forskjellige tropiske frukter. Pengeoverføringer fra USA har stor økonomisk betydning. Amerikansk flåtestasjon. Noe turisme.

Øygruppen ble trolig befolket av polynesiere for 2500 år siden. Første europeere kom til øyene 1722, amerikansk fra 1904.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.