Amerikansk Samoa

Faktaboks

Uttale
əmˈerikən səmˈouə
Også kjent som

American Samoa

Hovedstad
Pago Pago
Innbyggertall
55 434
Landareal
200 km²
Totalareal
200 km²
Innbyggere per km²
277,17
Flagg

Artikkelstart

Amerikansk Samoa er en amerikansk øygruppe i sørlige Stillehavet. Den utgjør den østlige del av Samoaøyene; i alt seks øyer på 218 km2 med 66 430 innbyggere (2010), de fleste polynesiere. Hovedstad er Pago Pago på øya Tutuila. American Samoa er, sammen med Jarvisøya, USAs eneste territorium sør for ekvator.

Som følge av et kraftig jordskjelv, styrke 8.0, i september 2009 mistet 32 mennesker livet i en etterfølgende tsunami.

Natur

Øyene Tutuila, Aunu'u og Manu'a-gruppen (Ofu, Olosega, Ta'u) er bygd opp av vulkanske bergarter. Tutuila (109 km2) er størst og når opp i 653 moh. i Matafao. Høyeste fjell er Lata Mountain på Ta'u (966 moh.). Rose Island og Swains Island er små korallatoller. Øyene har et tropisk klima med store nedbørmengder.

De eneste naturlig ville pattedyrene på øyene er tre arter av fruktflaggermus. Nasjonalparken, som ble opprettet i 1988, har som uttalt mål å utrydde villsvinene på øyene. De er ikke naturlig hjemmehørende der og anses som ødeleggende for balansen i naturen.

Næringsliv

Økonomien er basert på fiske og fiskeindustri (blant annet hermetisering av tunfisk), samt dyrking av kokosnøtter og forskjellige tropiske frukter. Pengeoverføringer fra USA har stor økonomisk betydning. Amerikansk Samoa har en amerikansk flåtestasjon. Der er også noe turisme.

Historie

Øygruppen ble trolig befolket av polynesiere for 2500 år siden. Første europeere kom til øyene 1722, amerikansk fra 1904.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg