American Beauty

Artikkelstart

American Beauty er en amerikansk dramafilm fra 1999, som er regissert av Sam Mendes og skrevet av Alan Ball. Deres grimme fremstilling av en typisk amerikanske forstad og den øvre hvite middelklassen ble særdeles kritikerrost, og American Beauty har siden utgivelsen blitt regnet blant de viktigste amerikanske dramafilmene og blant de mest innflytelsesrike filmene fra 1990-tallet.

I filmen portretterer Kevin Spacey, Annette Bening og Thora Birch familien Burnham, som sliter med depresjoner, midtlivskrise, urimelige krav til konformitet og lav selvtillit. Samtidig blir seerne introdusert for en rekke stereotypiske amerikanske personligheter, blant annet den vakre cheerleaderen Angela Hayes (spilt av Mena Suvari) og den homofobiske obersten Frank Fitts (spilt av Chris Cooper). Felles for dem alle er en synlig underliggende ulykkelighet.

American Beauty vant til sammen fem Oscar-priser, for beste film, beste regissør, beste mannlige hovedrolle (Kevin Spacey), beste originale manus og beste foto, under utdelingen i 2000.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg