Ambroise Paré

Faktaboks

Ambroise Paré
Født
1510, Mayenne
Død
22. desember 1590, Paris
Tresnitt av Ambroise Pare (cirka 1510-1590) i en alder av 68 år.
.

Artikkelstart

Ambroise Paré var renessansens mest berømte kirurg, og regnes som grunnlegger av den moderne kirurgi. Hans samlede verker er utgitt i flere utgaver, sist så sent som i 2019.

Paré begynte sin utdannelse som lærling hos en barber. Han var derfor «bare» håndverker, slik man den gang vurderte kirurgene, som en motsetning til legene som hadde universitetsutdannelse og humanistiske kunnskaper i latin og gresk. Etter endt læretid – muligvis i Angers, øst for Nantes – kom han til Paris og fortsatte der sine studier ved Hôtel-Dieu, hvor han fikk delta i anatomiske disseksjonsøvelser. I 1536 ble han militærkirurg, og utmerket seg under slaget ved Torino ved sin epokegjørende behandling av de sårede soldatene.

Han beskriver dette selv i sitt verk Les oeuvres d'Ambroise Pare, conseiller & premier chirurgien du Roi, utgitt i Paris 1585: «På den tiden var jeg en uerfaren soldat. Jeg hadde ennå ikke sett ferske skuddsår. Visst nok hadde jeg lest om sår i sin alminnelighet, at de som oppstår ved skytevåpen blir forgiftet av kruttet, og at de må behandles med kokende hyllebærolje blandet med sirup. Av andre kirurger hørte jeg at oljen måtte anvendes så varm som mulig....Men uheldigvis gikk jeg tom for olje, og jeg ble derfor nødt til å lage en blanding av egg, rosenolje og terpentin som erstatning. Den natten fikk jeg ikke sove, da jeg var redd for at de pasientene som jeg ikke hadde brukt kokende olje på, skulle være døde av forgiftning. Derfor sto jeg tidlig opp for å se til dem. Mot formodning fant jeg at de jeg hadde behandlet med min blanding var uten smerter og betennelse; de hadde hatt en god natt. Men de andre som var blitt behandlet med kokende olje hadde høy feber, store smerter og hevelse rundt såret. Da bestemte jeg meg for å aldri mer brenne ut skuddsårene på en så grusom måte.»

Paré skal ha deltatt i et tyvetalls felttog og han utga flere bøker om behandling av skuddskader. Et av hans viktigste bidrag var å få gjennomført underbinding av blodkar ved store blødninger (La manière de traicter, 1552), noe som for så vidt var kjent allerede under antikken, men som etter hvert var blitt erstattet med kauterisering. Som fødselshjelper behersket han intrauterin vending ved tverrleie. I Paris hadde Paré en stor praksis og han opparbeidet etter hvert et så betydelig ry som kirurg, at han i 1557 ble opptatt i det fornemme lauget College de Saint-Côsme. Under det såkalte blodbryllupet i Paris (Bartholomeusnatten) 24. august 1572 ble han skånet, på tross av sine nære forbindelser med hugenottene, og han ble hoffkirurg for de franske kongene, både Henrik 2 (som han behandlet for den dødelige skaden kongen pådro seg under turneringen i Tournelles), samt Charles 9 og Henrik 3.

Paré er også kjent for konstruksjoner av forskjellige kirurgiske instrumenter og hjelpemidler for pasientene (korsett, spesialstøvler for klumpfot, proteser). Han betraktet sitt yrke rasjonelt og bidro til å avskaffe «magiske» svindel-remedier som mumier og enhjøringhorn i den medisinske terapien – noe som førte til skarpe protester fra det konservative medisinske Paris-fakultetet. Hans personlighet var av en slik art at han selv i de påfølgende århundrene ble fremholdt som kirurgenes store forbilde. Parés publikasjoner er preget av enkelhet; han var selv «ulærd» og skrev på morsmålet. Hans motto var «Je le pansais, Dieu le guérit» (Jeg forbandt ham, Gud helbredet ham).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg