Ambon (by i Indonesia)

Artikkelstart

Ambon er den største byen på øya Ambon og provinshovedstad for Maluku (Molukkene), på halvøya Leitimor i Indonesia. Byen har 427 934 innbyggere (2016). 58,4 prosent av befolkningen er protestanter, 2,4 prosent katolikker og 39,0 prosent muslimer (2010).

Faktaboks

Uttale
ˈambon.
Også kjent som

indonesisk Amboina

Ambon er havneby med utførsel av kopra, sukker, fisk og krydder. Ni kilometer vest for byen er det en flyplass.

Historie

Portugiserne kom til Ambon tidlig på 1500-tallet, men ble senere fordrevet av nederlenderne. Øya var i flere perioder fra 1796 i britisk besittelse, før den kom under nederlandsk kontroll i 1814. Ambon ble okkupert av Japan under andre verdenskrig, da byen ble sterkt ødelagt. Ved Indonesias selvstendighet i 1950 nektet provinsen Ambon å slutte seg til den nye republikken, og utropte seg i stedet som den selvstendige Sør-Molukkanske republikk. Opprøret ble slått ned av indonesiske styrker, men spredte kamper pågikk i fjellene i mer enn i ti år. Dette førte til at mange ambonesere flyktet til Nederland.

Den indonesiske regjeringens transmigrasjonspolitikk innebar at mange fra det folkerike Java ble forflyttet til blant annet Ambon. Tilflytningen av muslimske innvandrere blant den i hovedsak kristne lokalbefolkningen skapte økonomiske og sosiale konflikter. Siden 1999 har Ambon opplevd flere voldelige konflikter med religiøst uttrykk, hvor begge sider har begått grusomheter mot hverandre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg