Amasya

Artikkelstart

Amasya er en by i Tyrkia og hovedstad i provinsen Amasya, 265 kilometer nordøst for Ankara, ved elven Yeşil Irmak, 82 kilometer sørvest for byen Samsun ved Svartehavet. Byen med forsteder har 143 781 innbyggere (2017).

Faktaboks

Uttale
amˈasya

Næringsliv og transport

Amasya er handelssentrum med jordbruk med mange frukthager, gruvedrift, sementproduksjon og tekstilindustri. Turismen er av stor betydning for byen, som årlig besøkes av mer enn en million turister. I 2008 ble det åpnet en flyplass utenfor byen. Det er god veiforbindelse mellom Samsun og Amasya.

Kultur og utdanning

På toppen av høyden Harsena er det rester av Amasayaborgen, som fram til 1700-tallet var viktig i forsvaret av Amasya. Moskéen Seljuk Burmali ble bygd på 1200-tallet. Det er et arkeologisk museum i Amasya. I 2006 ble det etablert et universitet i byen.

Historikk

Amasya var i oldtiden residens for kongene av Pontos. På terrasser i Harsenahøyden, som man kan se fra byen, er restene av kongenes gravsteder. Senere ble Amasya en romersk administrasjonsby. Under ottomanerne var byen et viktig lærested. Den greske historikeren og geografen Strabon ble født i Amasya i 64 fvt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg