Amapá

Amapá, delstat i nordlige Brasil (i Amazônia), Nord-regionen, under ekvator ved Atlanterhavet og nordsiden av elven Amazonas' munning, grenser til Guyane Française; 142 816 km2 med 585 000 innb. (2007). Hovedstad: Macapá.

Faktaboks

uttale:
amapˈá

Natur

For det meste sletteland med mangrovekyst. Enkelte rester av platåland (høyeste punkt 701 moh.). Den amazoniske regnskogen dekker 90 % av arealet. Kun 2 % av den opprinnelige skogen er ødelagt. Ellers savannevegetasjon.

Befolkning

Majoriteten er født utenfor delstaten. Særlig etter 1990 har befolkningen økt raskt med innflyttere fra Pará og delstatene i Nordøst-regionen. Urbaniseringen er svært høy med ca. 90 % av befolkningen bosatt i 16 bysamfunn. Over halvparten bor i hovedstaden Macapá (328 800 innb. 2007). Tettstedet Oiapoque ved grensen mot Guyane Française regnes som Brasils nordligste bosetning.

Næringsliv

Amapá er en av Brasils viktigste produsenter av mineraler. Utvinning av mangan er grunnlaget for økonomien. Også gull utvinnes. Jordbrukets viktigste matprodukter er maniok, ris, mais, bønner og bananer. I tillegg drives fiske og bøffeloppdrett. Amapá er blant områdene hvor utviklingen av en forsvarlig økonomisk forvaltning av regnskogen er kommet lengst. Fra regnskogen utvinnes nøtter og frukter og av treprodukter lages kurver, palisader og andre håndverksprodukter. Amapá er svært isolert og har ikke veiforbindelse med andre delstater.

Historie

Frankrike gjorde lenge krav på området, og konflikten ble først avgjort 1900 ved hjelp av internasjonal megling. Skilt ut fra Pará som territorium 1943, delstat fra 1990.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg