Amadeo Bordiga

Faktaboks

Amadeo Bordiga
Uttale

Bord'iga

Født
13. juni 1889, Resina (i dag Ercolano)
Død
23. juli 1970, Formia
Amadeo Bordiga i januar 1921 ved opprettelsen av Partito Comunista d'Italia.

Artikkelstart

Amadeo Bordiga var en italiensk politiker. Har var leder for det italienske kommunistpartiet Partito Comunista d’Italia fra 1921 til 1924, og spilte en svært sentral rolle i grunnleggelsen av partiet.

Bordiga ble født i Resina (i dag Ercolano) utenfor Napoli. Farens hans var en kjent professor i agronomi, mens moren tilhørte en aristokratisk familie. Bordiga utdannet seg som ingeniør, og engasjerte seg i politisk arbeid allerede i studietiden. Han meldte seg inn i sosialistpartiet Partito Socialista Italiano i 1910, og markerte seg tidlig som en revolusjonær sosialist på den ytterste venstresiden i partiet.

Bordiga deltok på Den kommunistiske internasjonales andre kongress i 1920, og var med på å utforme de såkalte Moskva-tesene. I 1921 brøt han ut av sosialistpartiet, og grunnla, sammen med blant andre Antonio Gramsci, Partito Comunista d'Italia, et parti som var nært knyttet til Den kommunistiske internasjonale. Bordiga var partiets første leder, mens Gramsci overtok som partileder i 1924. Bordiga ble etter hvert mer og mer kritisk til utviklingen i Sovjetunionen etter at Stalin hadde kommet til makten, og viste seg som en motstander av Stalin og hans politikk, samtidig som han forsvarte Trotskij. Dette førte til at han i 1930 ble ekskludert fra det det italienske kommunistpartiet.

Under fascismen i Italia ble Bordiga arrestert og internert, og fikk ikke drive med politisk virksomhet. Etter den andre verdenskrigen ble han en kjent eksponent for venstrekommunismen, og den politiske retningen bordigisme er oppkalt etter ham.

Amadeo Bordiga var en kompromissløs politiker som representerte den ytterste venstresiden i den kommunistiske bevegelsen. Han tok tydelig avstand fra stalinismen i Sovjetunionen, som han så på som en form for statskapitalisme som ikke hadde noe med marxismen å gjøre. Bordiga var også kategorisk motstander av det representative demokratiet, en styreform han mente bare borgerskapet var tjent med. Han var også motstander av all form for reformisme og alle former for kompromissløsninger på den politiske venstresiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg