Am Shalem

Am Shalem, politisk parti i Israel, etablert 14 april 2011 av Knesset-medlemmet Haim Amsalem, etter at han brøt ut av Shas. Partinavnet er identisk med hans etternavn.

Am Shalem ble dannet for å delta i valget til nasjonalforsamlingen Knesset i januar 2013. Partiet har en plattform som søker å forene sekulære og religiøse interesser. Nettopp dette er kjernen i partiets program og politiske visjoner. Partiet har derfor som hovedmål å bringe sekulær og religiøs sektor nærmere hverandre, å separere religion fra politikken (om enn ikke fra statsapparatet), og å få flere harediske jøder til å delta i det israelske arbeidslivet. Blant de mest kontroversielle målsettingene partiet kjemper for, er å få ortodokse harediske jøder til å avtjene verneplikten i det israelske forsvaret (IDF).

Det har i den senere tid vært kraftig strid i det israelske samfunnet om hvorvidt også de ultraortodokse, harediske jødene skal avtjene verneplikten; sekulære israelere er i majoriteten for, mens de harediske miljøene er sterkt imot.

Partiet maktet ikke å få nok stemmer til å sikre seg en plass i Knesset i 2013.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg