Alvan Clark

Faktaboks

Alvan Clark
Uttale
kla:k
Født
8. mars 1804
Død
19. august 1887

Artikkelstart

Alvan Clark var en amerikansk optotekniker, særlig kjent som linsemaker og teleskopbygger. Han bygget objektiver til tidens største teleskoper, noe som førte til nye astronomiske oppdagelser, blant annet av Mars' måner Phobos og Deimos.

Biografi

Clark var opprinnelig portrettmaler og kobberstikker. Først i voksen alder fattet han interesse for optikk og lærte seg kunsten å slipe linser. I 1846 grunnla han, sammen med sine to sønner, firmaet Alvan Clark & Sons og startet produksjon av akromatiske teleskoplinser.

I 1862 bygde han et teleskop med verdens til da største objektiv (47 cm), og allerede under prøveoppstillingen kunne hans sønn Alvan Graham Clark (1832–1897) for første gang observere Sirius' ledsagestjerne, som var blitt forutsagt av Friedrich Wilhelm Bessel 18 år tidligere. For dette mottok Clark jr. det franske vitenskapsakademiets Lalandmedalje, og nå fulgte en strøm av bestillinger på Clarks refraktorer (linseteleskoper), med til dels stadig større objektiver.

I 1871 ble det bygget et 65 cm objektiv til refraktoren ved U. S. Naval Observatory, Washington. Med denne oppdaget Asaph Hall i 1877 de to månene Phobos og Deimos rundt Mars. I 1884 fulgte et 76 cm teleskop for Pulhova-observatoriet i Russland. Etter farens død førte Alvan Graham Clark hans arbeid videre og leverte blant annet i 1897 et 102 cm objektiv til Yerkes-observatoriets refraktor. Den siste er blitt stående som verdens største linsekikkeret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg