Alta er administrasjonssentrum i Alta kommune og en av verdens nordligste byer. Tettstedet fikk bystatus i 2000 da Bossekop, Bukta, Elvebakken, Midtbakken og Sentrum ble innlemmet.

I Alta finnes det viktigste skolesenteret i Finnmark, med blant annet Finnmarksfakultetet ved Universitetet i Tromsø, videregående skole og folkehøyskole.

Mye av kommunens industri er konsentrert i og rundt byen. Det er betongvarefabrikk, flere trevarefabrikker og sagbruk, meieri, handelsgartneri og maritim service. Altaposten er lokalavis. Alta lufthavn ligger ved Vestre Elvebakken.

I Alta sentrum ligger Storsteinen, med 600 helleristninger fra Komsakulturen 3500-1500 fvt. Nordlyskatedralen ble vigslet 10. februar 2013. Aronnesrocken er en årlig rockefestival på Aronnes.

Nordlysbadet har 25 meter konkurransebasseng. Flerbrukshallen Finnmarkshallen er fra 1996. Finnmarksløpet arrangeres årlig med start og mål i Alta sentrum.

Sykkelrittet Arctic Race of Norway 2014 hadde målgang for 2. etappe og start for 3. etappe i Alta sentrum. Arctic Race of Norway 2018 ble avsluttet i Alta med en etappe fra Kvalsund.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.