Alta er administrasjonssentrum i Alta kommune og en av verdens nordligste byer. Tettstedet fikk bystatus i 2000 da Bossekop, Bukta, Elvebakken, Midtbakken og Sentrum ble innlemmet.

Her finnes det viktigste skolesenteret i Finnmark, med blant annet Finnmarksfakultetet ved Universitetet i Tromsø, videregående skole og folkehøyskole. 

Mye av kommunens industri er konsentrert i og rundt tettstedet. Det er betongvarefabrikk, flere trevarefabrikker og sagbruk, meieri, handelsgartneri og maritim service. I Alta utkommer AltapostenAlta lufthavn ligger ved Vestre Elvebakken.

I Alta sentrum finnes en stein, Storsteinen, med 600 helleristninger fra Komsakulturen 3500-1500 f.Kr. Nordlyskatedralen ble vigslet 10. februar 2013. Aronnesrocken er en årlig rockefestival på Aronnes.

Nordlysbadet har 25 meter konkurransebasseng. Finnmarkshallen er fra 1996. Finnmarksløpet arrangeres årlig med start og mål i Alta sentrum. Sykkelrittet Arctic Race of Norway 2014 hadde målgang for 2. etappe og start for 3. etappe i Alta sentrum. Alexander Kristoff var etappevinner med Thor Hushovd på 2.-plass. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.